Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Osoby, które są na diecie bezglutenowej, muszą wykluczyć ze swojej diety wiele produktów: tradycyjny chleb, makaron czy ulubione wypieki... ale także pamiętać, by inne potrawy też przygotować zgodnie z bezpiecznymi dla nich zasadami odżywiania. Jak zatem zrobić bezglutenowe kotlety mielone? Mamy prosty przepis.
Zobacz wideo Jajeczne roladki - bezglutenowa przekąska
Bezglutenowe kotlety mielone - przepis
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- duża łyżka kremowego serka śmietankowego (typu almette czy philadelphia),
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- do obtoczenia: mąka jaglana lub ryżowa,
- olej do smażenia
Jak zrobić bezglutenowe kotlety mielone?
Cebulę kroimy w kosteczkę i szybko przesmażamy na oleju. Do miski wykładamy mięso, wbijamy do niej jajko, dodajemy cebulkę, kremowy serek, słodką paprykę, granulowany czosnek. Masę mięsną wyrabiamy przez kilka minut dłońmi, a potem formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy je w mące jaglanej lub ryżowej, lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Kotlety mielone podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Wskazówki:
- puszysty serek kanapkowy nada kotletom lekkości. Jeśli pominiemy go w składzie, wyjdą po prostu bardziej zbite,
- jeżeli przez dodatek serka masa mięsna stała się zbyt luźna, dodajmy do niej trochę bezglutenowej mąki, np. jaglanej lub ryżowej,
- aby uzyskać puszyste kotlety, możemy ubić białko jajka, które wykorzystujemy do przygotowania potrawy.
Dania z mięsem mielonymOtwórz galerię