Tradycyjne rządzą i dzielą na polskich stołach. A jak zrobić je w wersji bezglutenowej? Czego użyć zamiast bułki tartej?

Domowe kotlety mielone bardzo często lądują na naszych stołach. Jak zrobić je w wersji bezglutenowej? Podpowiadamy, czym zastąpić bułkę tartą i bułkę, która nadaje im struktury.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Osoby, które są na diecie bezglutenowej, muszą wykluczyć ze swojej diety wiele produktów: tradycyjny chleb, makaron czy ulubione wypieki... ale także pamiętać, by inne potrawy też przygotować zgodnie z bezpiecznymi dla nich zasadami odżywiania. Jak zatem zrobić bezglutenowe kotlety mielone? Mamy prosty przepis.

Zobacz wideo Jajeczne roladki - bezglutenowa przekąska

Bezglutenowe kotlety mielone - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • duża łyżka kremowego serka śmietankowego (typu almette czy philadelphia),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do obtoczenia: mąka jaglana lub ryżowa,
  • olej do smażenia

Jak zrobić bezglutenowe kotlety mielone?

Cebulę kroimy w kosteczkę i szybko przesmażamy na oleju. Do miski wykładamy mięso, wbijamy do niej jajko, dodajemy cebulkę, kremowy serek, słodką paprykę, granulowany czosnek. Masę mięsną wyrabiamy przez kilka minut dłońmi, a potem formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy je w mące jaglanej lub ryżowej, lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

Kotlety mielone podajemy z ziemniakami i buraczkami. 

Wskazówki:

  • puszysty serek kanapkowy nada kotletom lekkości. Jeśli pominiemy go w składzie, wyjdą po prostu bardziej zbite,
  • jeżeli przez dodatek serka masa mięsna stała się zbyt luźna, dodajmy do niej trochę bezglutenowej mąki, np. jaglanej lub ryżowej,
  • aby uzyskać puszyste kotlety, możemy ubić białko jajka, które wykorzystujemy do przygotowania potrawy.
Więcej o:
Copyright © Agora SA