Fasolka po bretońsku. Przepis w tej wersji jest jeszcze łatwiejszy niż zwykle. Smakuje nadal nieziemsko

Tradycyjne dania w wersji roślinnej? Nie ma nic prostszego. Łatwa do zweganizowania jest zdecydowanie fasolka po bretońsku. Przepis nie wymaga wielu zmian, a efekt końcowy będzie równie pyszny, co tradycyjna wersja słynnej potrawy. Choć składników wydaje się wiele, to wege obiad przygotujesz w godzinę. Dla tych wrażeń smakowych naprawdę warto.

Fasolkę po bretońsku z łatwością przygotujesz w wersji wegańskiej. Będzie nie tylko zdrowsza, ale również bardziej lekkostrawna, choć trudno o zupełną lekkość dania, w którym główną rolę gra fasola. Mimo tego fasolka w wersji wege będzie równie smaczna co tradycyjna i zje ją każdy, niezależnie od trzymanej diety. To doskonałe rozwiązanie na obiad, kolację lub imprezę. Goście będą wyrywali sobie przepis z rąk.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]

Składniki:

  • 500 g suchej fasoli piękny jaś,
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 150 ml wody,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki chilli,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz.

Wegańska fasolka po bretońsku. Przepis na obiad jak u mamy

Choć danie wydaje się skomplikowane, to jego przygotowanie jest banalnie proste. Najważniejsze, by dzień wcześniej namoczyć główny składnik. Fasolę wystarczy przełożyć do garnka lub głębokiej miski i zalać wodą, tak aby powierzchnia wody znajdowała się conajmniej 10 cm nad ziarnami fasoli. Tak przygotowane strączki odstawiamy na całą noc, lub przynajmniej 8 godzin. Po tym czasie przepłukujemy ją na sitku i wkładamy ponownie do garnka, gdzie zalewamy ją litrem wody. Fasolę gotujemy przez 60-90 minut, aż będzie miękka i uda nam się wbić w nią widelec. Solimy ją dopiero na sam koniec, a następnie odcedzamy. 

W osobnym garnku rozgrzewamy tłuszcz. W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy w drobną kostkę, którą podsmażamy w garnku. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz liście laurowe i ziela angielskie i smażymy około 5 minut na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką. Dopiero po tym czasie dodajemy passatę pomidorową, koncentrat, wodę, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 5-10 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę i gotujemy pod przykryciem kolejne 10-20 minut, aż danie będzie gotowe. Przed podaniem warto doprawić solą i pieprzem według uznania. Będzie smakować obłędnie z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.