Fasolka po bretońsku. Przepis w tej wersji jest jeszcze łatwiejszy niż zwykle. Smakuje nadal nieziemsko

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Tradycyjne dania w wersji roślinnej? Nie ma nic prostszego. Łatwa do zweganizowania jest zdecydowanie fasolka po bretońsku. Przepis nie wymaga wielu zmian, a efekt końcowy będzie równie pyszny, co tradycyjna wersja słynnej potrawy. Choć składników wydaje się wiele, to wege obiad przygotujesz w godzinę. Dla tych wrażeń smakowych naprawdę warto.

Fasolkę po bretońsku z łatwością przygotujesz w wersji wegańskiej. Będzie nie tylko zdrowsza, ale również bardziej lekkostrawna, choć trudno o zupełną lekkość dania, w którym główną rolę gra fasola. Mimo tego fasolka w wersji wege będzie równie smaczna co tradycyjna i zje ją każdy, niezależnie od trzymanej diety. To doskonałe rozwiązanie na obiad, kolację lub imprezę. Goście będą wyrywali sobie przepis z rąk.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]

Składniki:

  • 500 g suchej fasoli piękny jaś,
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 150 ml wody,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki chilli,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz.

Wegańska fasolka po bretońsku. Przepis na obiad jak u mamy

Choć danie wydaje się skomplikowane, to jego przygotowanie jest banalnie proste. Najważniejsze, by dzień wcześniej namoczyć główny składnik. Fasolę wystarczy przełożyć do garnka lub głębokiej miski i zalać wodą, tak aby powierzchnia wody znajdowała się conajmniej 10 cm nad ziarnami fasoli. Tak przygotowane strączki odstawiamy na całą noc, lub przynajmniej 8 godzin. Po tym czasie przepłukujemy ją na sitku i wkładamy ponownie do garnka, gdzie zalewamy ją litrem wody. Fasolę gotujemy przez 60-90 minut, aż będzie miękka i uda nam się wbić w nią widelec. Solimy ją dopiero na sam koniec, a następnie odcedzamy. 

W osobnym garnku rozgrzewamy tłuszcz. W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy w drobną kostkę, którą podsmażamy w garnku. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz liście laurowe i ziela angielskie i smażymy około 5 minut na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką. Dopiero po tym czasie dodajemy passatę pomidorową, koncentrat, wodę, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 5-10 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę i gotujemy pod przykryciem kolejne 10-20 minut, aż danie będzie gotowe. Przed podaniem warto doprawić solą i pieprzem według uznania. Będzie smakować obłędnie z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:

Komentarze (0)

Fasolka po bretońsku. Przepis w tej wersji jest jeszcze łatwiejszy niż zwykle. Smakuje nadal nieziemsko

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).