Na odświętnym stole nie brakuje kolorowych sałatek, śledzików, talerzy wędlin i rzecz jasna swojskich klasyków. Zamiast jednak stawiać na mięsną klasykę, warto przygotować o wiele zdrowszą wersję pasztetu z fasoli. Bez obaw - smakuje i prezentuje się mistrzowsko, dzięki czemu doceni go nawet wymagająca teściowa.
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]
Wyborny pasztet z fasoli - przy nim mięsna klasyka nie ma szans
Często dania wegetariańskie są niesłusznie krytykowane i kojarzone z misą sałaty i składnikami bez wyrazu. Pora jednak obalić ten kulinarny mit i zachęcić nawet zagorzałych fanów mięsa do spróbowania nowych smaków. Idealną propozycją będzie zatem świąteczny pasztet z fasoli. Odpowiednio przygotowany nie odstaje od babcinej klasyki, a to za sprawą odpowiednich dodatków, owocowego akcentu i aromatycznej mieszance przypraw.
Nośnikiem smaku w naszym obłędnym pasztecie z fasoli są oczywiście dodatki, a nawet cała masa dodatków. Poza warzywem strączkowym będziemy potrzebować także cebuli, jabłka, ziaren słonecznika czy musztardy. Taki miks to gwarancja znakomitej konsystencji, a także smaku, który zostanie zapamiętany na długo.
Pasztet z fasoli z owocowym akcentem - wyjdzie kremowy i delikatny
Składniki:
- 500 g ugotowanej białej fasoli,
- 3 średnie cebule,
- jabłko,
- pół szklanki słonecznika,
- 5 łyżek oleju,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- łyżka musztardy,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 5 ziarenek jałowca,
- 3 goździki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki majeranku,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka rozmarynu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zalania ziaren słonecznika wrzątkiem - powinny się moczyć około 20 minut.
- W tym czasie drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i goździkami. Gdy warzywo pięknie się zeszkli, wyjmij wszystkie przyprawy.
- Na patelnię dodaj pokrojone na mniejsze kawałki i obrane jabłko.
- W międzyczasie zmiksuj odsączone ziarna słonecznika na gładką pastę i rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Do jabłka z cebulą dodaj teraz pozostałe, sypkie przyprawy, fasolę, zmiksowane na kremową masę ziarna słonecznika, musztardę i sos sojowy.
- Wszystko ponownie miksuj do powstania kremowej, jednolitej konsystencji. Wskazówka - gdy masa wyszła zbyt mokra, dodaj dwie łyżki bułki tartej.
- Tak przygotowany pasztet przełóż do keksówki lub innej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pasztet z fasoli piecz przez 40 minut w 190 stopniach.
- Po wystudzeniu można go serwować - smakuje znakomicie jako dodatek do pieczywa lub przekąska solo.