Pasztet z fasoli zastąpi świąteczną klasykę. Dodaj owocowy akcent i przyprawy, a wyjdzie mistrzowsko

Pasztet z fasoli to kremowa i smaczna alternatywa dla mięsnej klasyki, która zazwyczaj gości na świątecznym stole. Przepis łączy wiele przypraw, ziół i sosów, dzięki czemu otrzymamy perfekcyjną konsystencję oraz zdrowszy produkt. Wystarczy wszystko zblendować, zapiec i gotowe!

Na odświętnym stole nie brakuje kolorowych sałatek, śledzików, talerzy wędlin i rzecz jasna swojskich klasyków. Zamiast jednak stawiać na mięsną klasykę, warto przygotować o wiele zdrowszą wersję pasztetu z fasoli. Bez obaw - smakuje i prezentuje się mistrzowsko, dzięki czemu doceni go nawet wymagająca teściowa. 

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Wyborny pasztet z fasoli - przy nim mięsna klasyka nie ma szans

Często dania wegetariańskie są niesłusznie krytykowane i kojarzone z misą sałaty i składnikami bez wyrazu. Pora jednak obalić ten kulinarny mit i zachęcić nawet zagorzałych fanów mięsa do spróbowania nowych smaków. Idealną propozycją będzie zatem świąteczny pasztet z fasoli. Odpowiednio przygotowany nie odstaje od babcinej klasyki, a to za sprawą odpowiednich dodatków, owocowego akcentu i aromatycznej mieszance przypraw

Nośnikiem smaku w naszym obłędnym pasztecie z fasoli są oczywiście dodatki, a nawet cała masa dodatków. Poza warzywem strączkowym będziemy potrzebować także cebuli, jabłka, ziaren słonecznika czy musztardy. Taki miks to gwarancja znakomitej konsystencji, a także smaku, który zostanie zapamiętany na długo. 

Pasztet z fasoli z owocowym akcentem - wyjdzie kremowy i delikatny 

Składniki: 

  • 500 g ugotowanej białej fasoli, 
  • 3 średnie cebule,
  • jabłko,
  • pół szklanki słonecznika, 
  • 5 łyżek oleju,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżka musztardy,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 5 ziarenek jałowca,
  • 3 goździki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zalania ziaren słonecznika wrzątkiem - powinny się moczyć około 20 minut. 
  2. W tym czasie drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i goździkami. Gdy warzywo pięknie się zeszkli, wyjmij wszystkie przyprawy. 
  3. Na patelnię dodaj pokrojone na mniejsze kawałki i obrane jabłko. 
  4. W międzyczasie zmiksuj odsączone ziarna słonecznika na gładką pastę i rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 
  5. Do jabłka z cebulą dodaj teraz pozostałe, sypkie przyprawy, fasolę, zmiksowane na kremową masę ziarna słonecznika, musztardę i sos sojowy. 
  6. Wszystko ponownie miksuj do powstania kremowej, jednolitej konsystencji. Wskazówka - gdy masa wyszła zbyt mokra, dodaj dwie łyżki bułki tartej. 
  7. Tak przygotowany pasztet przełóż do keksówki lub innej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pasztet z fasoli piecz przez 40 minut w 190 stopniach. 
  9. Po wystudzeniu można go serwować - smakuje znakomicie jako dodatek do pieczywa lub przekąska solo. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.