Pasztet domowy to doskonały dodatek do kanapek, choć równie dobrze sprawdzi się jako wytrawna przystawka. Doskonale komponuje się z wielkanocnymi potrawami, dlatego tak często gości na naszych stołach. W klasycznej wersji przyrządza się go na bazie mięsa, jednak nie każdy wie, jak wyśmienicie smakuje pasztet w wersji wege.
Wegetariański pasztet z kaszy jaglanej, orzechów oraz warzyw prezentuje się niezwykle apetycznie. Gwarantujemy, że zajadać się nim będą zarówno osoby na diecie wege, jak i miłośnicy mięsnych dań. Jest idealnie miękki, wilgotny i pełen aromatu.
Składniki:
Kaszę wrzuć na suchą patelnię i upraż, a następnie przelej gorącą wodą i ugotuj w ok. 600 ml wody. Po ugotowaniu odstaw ją do ostygnięcia. W międzyczasie umyj i obierz wszystkie warzywa. Marchew i pietruszkę zatrzyj na tarce o grubych oczkach, a czosnek i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oliwy. Do podsmażanych warzyw dodaj ziele angielskie, liście laurowe, a także startą marchewkę i pietruszkę.
Duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmij ziarna ziela oraz liście laurowe. Odstaw zawartość patelni do przestudzenia. Orzeszki posiekaj lub zmiksuj na drobny pył. Przygotuj pojemną miskę. Umieść w niej ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, warzywa i orzeszki. Zalej całość olejem i dopraw cząbrem, gałą muszkatołową, majerankiem solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
Powstałą masę warzywno-orzechową przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza i zapiekaj pasztet przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu odstaw wegetariański przysmak do ostygnięcia, a potem schowaj go do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego!