W tym roku podaj takie jajka na Wielkanoc. Goście będą przecierać oczy ze zdumienia

Na Wielkanoc podaje się przede wszystkim jajka ugotowane na twardo i faszerowane różnymi nadzieniami. Dość popularne jest też robienie galaretek w kształcie jajek, ale wytrywanych. My mamy jeszcze inną propozycję, która z pewnością zaskoczy gości. Chodzi o galaretkowe jajka na Wielkanoc, ale... słodkie i kolorowe.

Jajka na Wielkanoc mogą zyskać zupełnie nowy, nieznany w wielu domach wymiar. To już nie są zwykłe jajka na twardo faszerowane pieczarkami, szynką lub pastami rybnymi. Tych oczywiście na wielkanocnym stole nie może zabraknąć, ale niech w tym roku koło nich pojawią się też takie w nieco innej, słodszej odsłonie.

Chodzi o kolorowe jajka galaretkowe. Nie jest to jednak galareta wytrawna, a, jak już napisaliśmy wyżej, słodka. To więc idealna propozycja na wielkanocny deser, który zaskoczy gości. By go przygotować, nie trzeba wielu składników. Podstawą są oczywiście jajka oraz kilka ulubionych galaretek. Do tego mleko, żelatyna, cukier waniliowy oraz woda. Przepis krok po kroku znajdziecie poniżej. W sieci można obejrzeć też różne wideo z przepisami na takie jajka, między innymi na YouTubie i TikToku.

 

Przepis na jajka na Wielkanoc zrobione z galaretek. Goście będą przecierać oczy ze zdumienia

Składniki na sześć jajek:

  • jajka,
  • 3 galaretki o różnych smakach,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • łyżka żelatyny,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • woda.

Sposób przygotowania:

W każdym surowym jajku robimy na górze niewielką dziurkę. Można do tego użyć np. igły. Przez ten otwór wylewamy całą zawartość jajka. Puste skorupki przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez około dwie-trzy minuty.

Ostudzone jajka układamy w podstawkach lub kieliszkach, jeśli nie mamy podstawek. Chodzi o to, by były stabilne. Do miseczek wsypujemy galaretki. Najlepiej, żeby miały różne smaki i kolory, wtedy jajka wielkanocne wyjdą jeszcze ciekawsze i jeszcze ładniejsze. Wlewamy do nich połowę ilości wody, która podana jest w instrukcji na opakowaniu. Czekamy, aż rozpuszczone galaretki wystygną.

Zobacz wideo Kupujesz jajka? Te oznaczenia musisz znać, by wybrać idealne

W międzyczasie przygotowujemy żelatynę. Zalewamy ją pięcioma łyżkami wody i czekamy, aż napęcznieje. Rozpuszczamy ją w gorącej wodzie, dodajemy cukier i wlewamy mleko. Całkowicie studzimy.

Wracamy do jajek. Przez dziurki wlewamy pierwszą galaretkę. Można to zrobić np. przez lejek, żeby było wygodniej i bardziej precyzyjnie, a jeśli dziurki są bardzo małe, to pomocna będzie strzykawka. Taki trik podpatrzyliśmy w jednym z filmików na TikToku, na którym pokazane jest, jak przygotować kolorowe, galaretkowe jajka na Wielkanoc. Pamiętamy o tym, by zostawić w jajkach miejsce na pozostałe galaretki.

Zanim jednak wlejemy kolejne galaretki, skorupki z pierwszą z nich wstawiamy do lodówki, by galaretka mogła stężeć. Wyjmujemy, wlewamy do każdego jajka trochę żelatyny z mlekiem i znów schładzamy. Cykl powtarzamy, czyli dolewamy drugą galaretkę, chowamy do lodówki, wlewamy żelatynę, znów chowamy i tak do końca. Po wlaniu ostatniej warstwy jajka na Wielkanoc chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Potem obieramy skorupki, a piękne galaretkowe desery wielkanocne układamy na talerzu. 

Więcej o: