Ten bezmięsny obiad zawróci ci w głowie. Kotlety z tofu w chrupiącej panierce deklasują tradycyjne schabowe

W twojej lodówce zalega tofu, a ty nie wiesz co z nim zrobić? Przygodę z tym składnikiem zacznij od przygotowania chrupiących kotletów. Poza panierką liczy się też marynata. To dzięki niej danie będzie smaczne i wyjątkowe. Gdy tylko poczujesz ten aromat, zapomnisz o mięsie na dobre.

Mówi się, że nie ma niesmacznego tofu, a są tylko ludzie, którzy nie potrafią go przyrządzić. Choć na to powiedzenie warto patrzyć z przymrużeniem oka, to faktycznie kiepsko doprawione tofu raczej nie zachwyca smakiem. Ten sojowy ser jest bowiem mdły i bezsmakowy. To jego ogromna zaleta, ponieważ dzięki temu sami możemy narzucić smak tofu. Grunt to dobra marynata i odpowiedni czas marynowania. Wypróbuj przepis na kotlety z tofu i zostań mistrzynią wege kuchni. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tofu z warzywami i ryżem [PRZEPIS]

Składniki na kotlety:

  • 500 g twardego tofu,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej,
  • olej do smażenia.

Składniki na panierkę:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g panierki panko lub bułki tartej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku.

Kotlety z tofu biją schabowe na głowę. Pamiętaj tylko, by je długo marynować

  1. Tofu należy odsączyć z nadmiaru wody, a następnie owinąć w papierowy ręcznik i przygnieść czymś cienkim (np. szklanym naczyniem), by nieco spłaszczyć kostkę tofu i zmienić jej strukturę. Dzięki temu kotlet będzie bardziej chrupiący niż gąbczasty. 
  2. Odsączone i zgniecione tofu przekrawamy na pół, by otrzymać cienkie kotlety.
  3. W osobnym naczyniu łączymy oliwę, sos sojowy, cukier trzcinowy, paprykę słodką i czubrycę. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. W głębokim naczyniu rozkładamy plastry tofu i zalewamy je marynatą. Odkładamy je do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Im dłużej tofu się marynuje, tym smaczniejsze będzie.
  5. W jednej miseczce łączymy majonez z wodą. Do drugiej wsypujemy mąkę, a do trzeciej panko/bułkę tartą i wszystkie przyprawy.
  6. Kotlety panierujemy w kolejności mąka - woda z majonezem - panierka z przyprawami.
  7. Kotlety z tofu smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, tak by panierka się zarumieniła. Gotowe odkładamy na talerz wyłożony papierem. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. 

Kotlety z tofu najlepiej smakują z dodatkiem jogurtowego sosu i w akompaniamencie ziemniaków, oraz surówki. Ta propozycja doskonale zastąpi mięso, a może nawet przekona domowników do kuchni wegetariańskiej. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.