• Link został skopiowany

To najlepszy chleb, jaki w życiu jadłam. Chrupiący, aromatyczny, a na główny składnik jest teraz sezon

Wielu ludzi wprost szaleje za pieczywem. Dodają go do każdego dania i jedzą w dużych ilościach. By urozmaicić wybór miękkiego i chrupiącego chleba, warto zastosować ten przepis. To sezonowa propozycja, która zasmakuje każdemu łasuchowi. By wyszedł, nie zapomnij o tym składniku.
chlebek bananowo - dyniowy
fot. Shutterstock
Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!

Jesień charakteryzuje się wyjątkowymi i charakterystycznymi zapachami i połączeniami smakowymi. Najbardziej popularne są więc przyprawy korzenne, które otulają nasze podniebienie. Można je dodawać do ciast, kaw, a nawet domowego pieczywa. Tym razem proponujemy je dodać do chleba dyniowego. Połączenie sezonowej dyni z aromatem przyprawy tylko podbije smak pieczywa. Taki chleb robi się ekspresowo, a kanapki z nim robione mają nowy smak. Od razu zrób dwie keksówki, bo jedna zniknie w mgnieniu oka.

Przepis na chlebek dyniowy

Składniki na zaczyn:

  • 125 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki cukru.

Pozostałe składniki:

  • 400 g mąki chlebowej,
  • 200 g purée z dyni,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka przyprawy korzennej,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 łyżki pestek dyni.

Sposób przygotowania:

  1. Do kubeczka rozkrusz świeże drożdże i dolej do nich wodę i wsyp cukier. Delikatnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na bok do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę chlebową, dodaj sól, przyprawę korzenną, wlej jogurt i dodaj purée z dyni. Delikatnie zamieszaj i dodaj wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto energicznie wyrabiaj do momentu, aż zacznie odchodzić od ścianek i stanie się elastyczne. Gotowe odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  4. Po tym czasie ponownie je wyrób i przełóż do formy wysmarowanej niewielką ilością masła. Wierzch wyrównaj i posyp pestkami dyni. Chleb ponownie odstaw do lekkiego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  5. Tak przygotowany włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i około 45 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: