Wielu ludzi wprost szaleje za pieczywem. Dodają go do każdego dania i jedzą w dużych ilościach. By urozmaicić wybór miękkiego i chrupiącego chleba, warto zastosować ten przepis. To sezonowa propozycja, która zasmakuje każdemu łasuchowi. By wyszedł, nie zapomnij o tym składniku.
fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!
Jesień charakteryzuje się wyjątkowymi i charakterystycznymi zapachami i połączeniami smakowymi. Najbardziej popularne są więc przyprawy korzenne, które otulają nasze podniebienie. Można je dodawać do ciast, kaw, a nawet domowego pieczywa. Tym razem proponujemy je dodać do chleba dyniowego. Połączenie sezonowej dyni z aromatem przyprawy tylko podbije smak pieczywa. Taki chleb robi się ekspresowo, a kanapki z nim robione mają nowy smak. Od razu zrób dwie keksówki, bo jedna zniknie w mgnieniu oka.
REKLAMA
Przepis na chlebek dyniowy
Składniki na zaczyn:
125 ml ciepłej wody,
20 g świeżych drożdży,
pół łyżeczki cukru.
Pozostałe składniki:
400 g mąki chlebowej,
200 g purée z dyni,
łyżeczka soli,
łyżeczka przyprawy korzennej,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
4 łyżki oleju,
4 łyżki pestek dyni.
Sposób przygotowania:
Do kubeczka rozkrusz świeże drożdże i dolej do nich wodę i wsyp cukier. Delikatnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na bok do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę chlebową, dodaj sól, przyprawę korzenną, wlej jogurt i dodaj purée z dyni. Delikatnie zamieszaj i dodaj wyrośnięty zaczyn.
Ciasto energicznie wyrabiaj do momentu, aż zacznie odchodzić od ścianek i stanie się elastyczne. Gotowe odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ponownie je wyrób i przełóż do formy wysmarowanej niewielką ilością masła. Wierzch wyrównaj i posyp pestkami dyni. Chleb ponownie odstaw do lekkiego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Tak przygotowany włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i około 45 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!