Małe, niepozorne, a w marynacie pierwsza klasa. Bagniaków szukaj obok konkretnych drzew

Nie wszystkie grzyby cieszą się uznaniem grzybiarzy i na pewno mało kto zapieje z zachwytu, spotykając na swojej drodze wysyp bagniaków. Okazuje się jednak, że te niewielkie, jasne grzyby zupełnie nie zasługują na pogardę ze strony grzybiarzy, ponieważ odpowiednio przyrządzone są naprawdę smaczne. Gdzie szukać bagniaków i co z nich zrobić?

Więcej grzybowych ciekawostek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

"Na bezrybiu i rak ryba" - powiedziała kiedyś moja ciocia, kiedy podczas wspólnej wyprawy na grzyby trafiłyśmy na skupisko niewielkich, bladożółtych grzybków. Nie do końca wiedziałam, o co jej chodziło, ale wytłumaczyła, że grzyby, które właśnie ścina nożykiem to taka nagroda pocieszenia dla grzybiarza. Później włożyła je do marynaty i muszę przyznać, że bagniaki są lepsze niż podgrzybki. 

Zobacz wideo

Mały, niepozorny i niedoceniany. Gdzie rosną i jak wyglądają bagniaki?

Maślak pstry, bagniak, jakubek, moruniak, miodówka. To różne regionalne nazwy grzyba, który rośnie dosłownie w całej Europie i z jakiegoś powodu nie cieszy się wyjątkowym uznaniem wśród grzybiarzy. Maślaki pstre to zazwyczaj niewielkie grzybki o jasnożółtych lub kremowych kapeluszach (u młodych okazów kapelusz jest okrągły i podwinięty, u starszych natomiast bardziej rozłożysty z wyraźnie zaostrzonymi krawędziami), ciemniejszych, rurkowych hymenoforach i jasnych trzonach. Rosną najczęściej w skupiskach i jeśli dopisze nam szczęście, możemy znaleźć nawet kilkadziesiąt okazów w jednym miejscu. 

Bagniaki - maslaki pstreBagniaki - maslaki pstre NK-55 /Shutterstock

Maślaki pstre rosną zawsze w towarzystwie drzew iglastych, zwłaszcza sosen. Lubią podmokłe miejsca, gdzie rosną wysokie trawy lub wrzosy. Co ciekawe, maślaki pstre, w odróżnieniu od maślaków zwyczajnych, nie mają tej śliskiej skórki, którą trzeba obierać. Niestety, starsze osobniki często bywają robaczywe - uwielbiają je szczególnie ślimaki.

Maślaki pstre. Co z nich zrobić?

Bagniaki są jadalne, jednak mało aromatyczne. Mają delikatny smak, który jednak sam w sobie nie zachwyca smakoszy. Jednak uduszone z cebulą i zalane śmietaną są naprawdę smaczne. Można je także połączyć z innymi grzybami i zrobić farsz do krokietów, pierogów lub gęstą zupę. Jednak jeśli chodzi o marynatę, maślaki pstre są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Do marynaty jednak warto włożyć kilka piórek cebuli - to wzmocni i podkreśli ich smak. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA