Ten grzyb tworzy czarcie kręgi. Mało znany, a nadaje się do pierogów. Musisz wiedzieć, które zbierać

Świat grzybów jest na tyle bogaty i rozległy, że można by go eksplorować bez końca. Oprócz powszechnie znanych gatunków (którym absolutnie niczego nie ujmujemy), w polskich lasach rośnie też sporo grzybów, które wyglądają jak przybysze z innej planety. Często okazuje się nawet, że są jadalne. Zalicza się do nich również kolczak obłączasty, który tworzy tzw. czarcie kręgi. Jego charakterystycznym elementem, któremu zawdzięcza też swoją nazwę, są... kolce.

Więcej treści o grzybach znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

W kuchni najchętniej sięgamy po borowiki, kurki, czubajki kanie, podgrzybki, rydze czy maślaki. Nie ma w tym nic złego, bo to przepyszne grzyby, które świetnie pasują do różnego rodzaju potraw, sosów i przetworów. W polskich lasach można jednak natknąć się na dużo więcej jadalnych gatunków. Niektóre z nich są wyśmienite (czasem nawet mówi się, że lepsze od prawdzików), niektóre zjeść można, ale ich walory smakowe nie są wysoko cenione. Niemniej jednak warto je poznać, by podczas grzybobrania wiedzieć, jaki grzyb właśnie znaleźliśmy.

Zobacz wideo Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy

Kolczak obłączasty lubi tworzyć czarcie kręgi. Poznasz go po kolcach

Do tego grona z czystym sumieniem można zaliczyć kolczaka obłączastego. To bardzo charakterystyczne grzyby, które wyróżniają się kolczastym hymenoforem (część owocnika grzybów, na której występuje warstwa hymenialna, która wytwarza zarodniki; może mieć postać np. rurek, blaszek czy właśnie kolców). Kolce są nieduże i raczej kruche, łamią się pod wpływem dotyku. Kapelusze kolczaków obłączastych są żółtawego koloru, kolce tej samej barwy. Początkowo są podwinięte, później się rozpłaszczają, ale zachowują nieregularny kształt. Trzon jest krótki i w tym samym kolorze, co kapelusz. 

Kolczak obłączasty pojawia się od lipca do listopada. Rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Często można go spotkać pod bukami i świerkami na ilastych glebach, w których jest dużo węglanu wapnia. Jak piszą leśnicy z Nadleśnictwa Baligród, ten grzyb lubi występować w dużych ilościach w postaci tzw. czarcich kręgów. To charakterystyczny wzór w kształcie koła, który owocniki grzybów wśród trwa lub ściółki leśnej.

Kolczak obłączasty ma nie tylko intrygujący kształt, lecz także nazwy. Zagranicą określany jest bowiem mianem sweet tooth (dosłownie słodki ząb, ale tego wyrażenia używa się też, by powiedzieć, że ktoś jest łasuchem lub że ma słabość do słodyczy), wood hedgehog lub hedgehog mushroom, co można przetłumaczyć jako leśny jeż oraz jeżowy grzyb (nawiązanie do kolczastego hymenoforu).

Kolczak obłączasty - dobry do pierogów, ale musisz wiedzieć, które grzyby zbierać

Kolczak obłączasty jest grzybem jadalnym. Nie powstają jednak peany na cześć jego smaku. Są to grzyby ciężkostrawne, a starsze robią się gorzkie, dlatego zaleca się, by spożywać tylko młode owocniki. Miąższ ma wtedy łagodny smak i zapach. Jak pisze Zofia Leszczyńska-Niziołek w książce "Polowanie na grzyby", młode kolczaki obłączaste można podsmażyć na maśle. Należy jednak pamiętać o zeskrobaniu kolców. 

Te grzyby mogą być też składnikiem farszu do pierogów lub krokietów. Ponadto nadają się do mrożenia (wcześniej warto je zblanszować), zaś pojedyncze sztuki można dorzucić do suszu, którego później użyjemy na przykład do zupy. 

Kolczaki obłączaste są bardzo podobne do kolczaków rudawych. Te drugie różnią się kolorem - jak sama nazwa wskazuje, są bardziej rude niż obłączaste - oraz rozmiarem. Kapelusz kolczaka obłączastego ma od 3 do 15 cm, rudawe są mniejsze. Kolczak obłączasty z daleka, gdy jeszcze nie widać kolczastego hymenoforu, bywa też mylony z pieprznikami jadalnymi, czyli z kurkami.

Więcej o: