Dziś Dzień Bigosu - z tej okazji warto zrobić tę treściwą potrawę. Podobno najlepiej smakuje na 3 dzień

Dzień Bigosu obchodzimy 20 stycznia. Wiedzą o tym zapewne miłośnicy tego dania. Bigos znany jest w Polsce od XVII wieku, a jego nazwa oznaczała wtedy ''siekanie produktów na kawałki''. Nieco później, bo w XVIII wieku stał się potrawą z gotowanej kapusty, czyli taką, jaką znamy i uwielbiamy do dziś.

Bigos to danie, którego nie może zabraknąć na polskich stołach

Bigos jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Cieszy się ogromnym zainteresowaniem niezależnie od pory roku. Jest to danie wieloskładnikowe i bardzo urozmaicone, a przepisów i receptur na jego przygotowanie jest cała masa. Zawsze jednak podstawowym składnikiem bigosu jest kapusta, mięso oraz kiełbasa. Pozostałe składniki to już tylko i wyłącznie decyzja osoby, która go przyrządza. Najczęściej przyrządzamy tradycyjny bigos, do którego dodajemy suszone grzyby, śliwki, koncentrat pomidorowy lub świeży koper. Istnieją jednak inne, równie smaczne warianty tego dania, których powinni skosztować zwolennicy bigosu:

  • bigos litewski – dodaje się do niego kwaśne jabłka,
  • bigos warzywny – przygotowany zazwyczaj z dużą ilością cukinii. 
  • bigos hultajski – zawiera dużą ilość słoniny,
  • bigos węgierski – jest pikantny, ma w sobie dużą ilość śmietany i ostrą paprykę,
  • bigos myśliwski – dość trudny w przygotowaniu, zawiera owoce jałowca oraz dziczyznę. 

Ponadto możemy także spotkać się z bigosem w wersji wegetariańskiej, czyli bez dodatku mięsa. W takim przypadku jest ono zastępowane np. wędzonym tofu. Ciekawostką jest, że w dawnych czasach popularny był także bigos bez kapusty, co dziś wydawać by się mogło wręcz dziwne. Niezależnie od tego, w jaki sposób i według jakiej receptury przygotujemy bigos, jedno jest pewne – bigos to danie o wspaniałym smaku, którego powinien spróbować każdy.

 Jak zrobić bigos, aby był idealny w smaku? Porady, które sprawią, że Twój bigos będzie obłędny

Jak zrobić dobry bigos? Nawet najlepsi kucharze mogą mieć problem z przyrządzeniem bigosu. Często mówi się, że najlepszy bigos to ten babciny. Istnieje kilka ważnych wskazówek, na które należy zwrócić uwagę podczas gotowania bigosu. Podpowiadamy, jak przyrządzić bigos idealny. Te porady na pewno Wam w tym pomogą:

  • Dobre składniki to podstawa dobrego bigosu – przy zakupie wszystkich składników warto zwrócić uwagę na ich jakość.
  • Smak kapusty jest bardzo ważny – jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją przepłukać lub namoczyć przez kilkanaście minut przed gotowaniem.
  • Słodka kapusta jako dodatek do bigosu – sprawi ona, że bigos będzie łagodniejszy. Co ważne, nie gotujemy obu rodzajów kapusty razem. 
  • Tłustość bigosu to także bardzo ważny element – w tradycyjnym przepisie korzystamy np. ze smalcu czy tłustego boczku. Jeśli jednak chcemy zrobić nieco lżejszy lub wegański bigos, zamiast smalcu użyjmy oleju roślinnego (np. słonecznikowego lub rzepakowego). 
  • Różnorodne dodatki do bigosu stanowią o jego smaku – warto używać mięsa dobrej jakości np. wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny i gęsiny. Mięso musi być przerośnięte tłuszczem. Pamiętajmy o dobrej kiełbasie, możemy też dodać wędzony boczek. Inne dodatki to suszone grzyby namoczone i ugotowane oraz suszone śliwki. Bardzo istotny jest także kieliszek czerwonego wytrawnego wina.
  • Bigos przyprawiamy przede wszystkim pieprzem. Warto jednak dodać też liście laurowe i ziele angielskie. Może się także okazać, że będzie potrzebna sól. 
Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Przepis na bigos - idealne danie na Dzień Bigosu

 Oto prosty przepis na bigos:

 Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 300 g wędliny – kiełbasa, boczek
  • 0,5 kg słodkiej kapusty
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 kg mięsa (różne gatunki)
  • pieprz
  • opcjonalnie: sól

Przygotowanie:

  • Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin. 
  • Kapustę kiszoną kroimy i wrzucamy do garnka.
  • Drobno kroimy słodką kapustę i gotujemy ją w osobnym garnku.
  • Kroimy mięso i razem z kiszoną kapustą gotujemy mniej więcej godzinę.
  • Dodajemy pokrojone wędliny, suszone grzyby i suszone śliwki. 
  • Dodajemy ugotowaną słodką kapustę.
  • Dodajemy pieprz, opcjonalnie można bigos posolić.
  • Dodajemy lampkę czerwonego wytrawnego wina i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  • Danie jest gotowe.

Ile dni bigos może stać w lodówce, aby nie stracił walorów smakowych?

Ile dni bigos może stać w lodówce? Bigos to potrawa, którą gotujemy zazwyczaj w dużym garnku. Zwłaszcza w okresie świątecznym zostaje nam dość spory zapas tego dania. Niestety bigos przechowany w lodówce nie postoi w niej dość długo. Bigos bez dodatku grzybów i cebuli może stać w lodówce maksymalnie do tygodnia, z grzybami i cebulą może zepsuć się już po trzech dniach. Zanim spożyjemy bigos, należy go najpierw spróbować. Dobrym sposobem na przedłużenie jego świeżości jest przechowanie go w zamrażalniku. Zamrożony bigos będziemy mogli spożyć nawet sześć miesięcy później.

Bigos gotowany 3 dni – przepis krok po kroku

Bigos gotowany 3 dni będzie na pewno najlepszym w smaku tradycyjnym daniem. Poniższa rozpiska na każdy dzień ułatwi Wam to zadanie.

  • Dzień 1: Szykujemy wszystkie składniki. Na samym początku szatkujemy słodką kapustę i gotujemy ją do miękkości. Gotujemy w osobnym garnku kiszoną kapustę. W tym dniu możemy także usmażyć cebulę z namoczonymi kilka godzin wcześniej grzybami, suszonymi śliwkami i boczkiem. Pod koniec mieszamy wszystkie składniki i gotujemy przez 2-3 godziny.
  • Dzień 2: To najlepszy czas na to, aby dodać surowe mięso. Dodajemy też przyprawy (np. liście laurowe, ziele angielskie, majeranek) lub sam pieprz. Gotujemy bigos przez kilka godzin, aż mięso będzie miękkie.
  • Dzień 3: Dodajemy pokrojoną wędlinę i kiełbasę. Gotujemy bigos 2-3 godziny. 

Zobacz też: Pierogi galicyjskie zachwycają smakiem nadzienia. Soczysty farsz to ich największy atut

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.