-
Haps
-
Jak przygotować
- Barszcz czerwony zabielany to klasyka babcinej kuchni. Bez tego dodatku wyjdzie marnie
Barszcz czerwony zabielany to klasyka babcinej kuchni. Bez tego dodatku wyjdzie marnie
Barszcz czerwony zabielany śmietaną to dla wielu z nas smak dzieciństwa i jeden z ulubionych obiadów. Podany z tłuczonymi ziemniaczkami okraszonymi cebulką to coś więcej niż zwykła kulinarna przyjemność. Jeśli chcesz zrobić go po mistrzowsku, nie kombinuj, tylko postaw na sprawdzony przepis. Nie zapomnij o soku z cytryny, jest gwarancją boskiego smaku.
Barszcz czerwony zabielany, nazywany często po prostu zupą buraczkową, to jeden z tych przepisów, do których mamy wyjątkowy sentyment. Przepis na tę zupę jest naprawdę prosty i tak naprawdę możesz przygotować ją na kilka sposobów. Ziemniaki możesz ugotować bezpośrednio w barszczu lub utłuc je i podać na talerzyku obok albo nałożyć do talerza. Możesz tę zupę ugotować na rosole lub postawić na inny wywar, ale nie możesz zapomnieć o soku z cytryny. On przyjemnie zakwasi twoją zupę i sprawi, że będzie tak pyszna, jak wtedy, gdy gotowały nam ją nasze babcie.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pyszne buraki hasselback
Barszcz czerwony zabielany. Jak zrobić najlepszą zupę z buraków?
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- szyja i golonka z indyka (lub porcja rosołowa),
- kawałek mięsa wołowego z kością,
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por,
- 6-8 buraków,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Barszcz czerwony zabielany - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania mięsnego wywaru. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do większego garnka. Zalej je wodą (ok. 2,5-3 l) i wstaw na niewielki ogień. Kiedy mięso się zagotuje, zdejmij powstałe szumowiny, dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych i płaską łyżeczkę soli. Gotuj na niewielkim ogniu.
- Przygotuj warzywa. Obierz je, marchewkę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Por możesz związać nitką, by nie rozpadł się podczas gotowania. Całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
- Buraki obierz i pokrój w kostkę (możesz także zetrzeć je na tarce na grubych oczkach). Na wolnym ogniu gotuj zupę, aż buraki będą miękkie.
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotuj jeszcze chwilę i dodaj zahartowaną śmietanę. Po pięciu minutach możesz już podawać zupę, najlepiej z tłuczonymi ziemniakami hojnie polanymi okrasą.