Przepis na bezę z kremem kokosowym i malinami. Delikatny i lekki smakołyk od Ewy Wachowicz

Beza to przepis idealny do zużycia białek jaj, które zostały po przygotowaniu innych potraw. Do tego to smaczna i bardzo lekka przekąska, którą nietrudno zrobić. Sprawdźcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Receptura na bezę z kremem kokosowym i malinami pochodzi z 251. odcinka programu "Ewa Gotuje". Wspomniany przepis na bezę można znaleźć też na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz

Beza PavlovaBiała beza Pavlova, czyli przepis na bezę nad bezami

Do bezy z przepisu Ewy Wachowicz potrzeba nie tylko białek. Sprawdź, co jeszcze jest niezbędne

Składniki bezy z kremem kokosowym i malinami:

Na bezę:

  • białka - 4 sztuki,
  • cukier - szklanka,
  • mąka ziemniaczana - łyżeczka,
  • ocet ryżowy - tyle samo, co mąki ziemniaczanej,
  • sól - odrobina do ubicia piany z białek.

Na krem:

  • serek mascarpone - ćwierć kilograma,
  • mleczko kokosowe - pół litra,
  • budyń śmietankowy (z cukrem) - opakowanie,
  • żółtko.

Do ozdoby:

  • maliny - dwie garście,
  • listki melisy cytrynowej (świeże) - garść.

Bezę możesz udekorować kremem i owocamiPrzepis na bezę. Dzięki temu trikowi nie opadnie

Przyrządzenie bezy z przepisu Ewy Wachowicz jest proste, choć czasochłonne. Zobaczcie sami

Przygotowanie bezy:

  1. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę;
  2. Powoli i po łyżce dodawaj cukier ciągle miksując, aż masa zrobi się gęsta i błyszcząca;
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną (dzięki temu nie zapadnie się) i ocet (powstrzyma oddzielanie się wody od białek);
  4. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na kształt krążków na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia (po sześć krążków na blachę);
  5. Bezy susz w piekarniku w temperaturze 120 st. C przez 25 minut, potem w 100 st.C przez kolejne dwie godziny;
  6. Na koniec zostaw obie blachy w piekarniku na całą noc.

Przygotowanie kremu kokosowego:

  1. Mleczko kokosowe wlej do garnka i zagotuj;
  2. Wymieszaj ćwierć szklanki zimnej wody z budyniem na gładką masę. Dodaj żółtko dla ładniejszego koloru;
  3. Połącz masę budyniową z gotującym się mleczkiem kokosowym i mieszaj szybko aż zgęstnieje;
  4. Zostaw masę do ostygnięcia
  5. Utrzyj serek mascarpone i wymieszaj z ostudzonym budyniem;
  6. Wstaw masę do lodówki, aby stężała.

Złożenie bez w całość:

  1. Na sześć krążków bezowych nałóż masę kokosową;
  2. Ułóż na masie maliny i listki melisy;
  3. Przykryj resztą krążków bezowych.

Smacznego!

Więcej o: