Przepis na bezy klasyczne - piękne i pyszne. Sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy i dekoracji

Przepis na bezy jest niesamowicie prosty - wymagają tylko dwóch składników i nieco czasu. To również dobry sposób na zużycie białek, które zostały po przygotowywaniu innych potraw i ciast.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Bezy to białkowo - cukrowe ciasteczka, które są bardzo kruche i słodkie. Pięknie się prezentują, więc często się je wykorzystuje jako dekorację do innych wypieków. Przedstawiamy prosty przepis na bezy klasyczne.

Przepis na bezy klasyczne wymaga tylko kilku składników. Sprawdź, czy je masz

Do klasycznych ciastek bezowych są potrzebne trzy produkty:

  • białka jajek - tyle, ile chcesz,
  • cukier (drobny, może też być puder) - w proporcji ćwierć szklanki na jedno białko.
  • sól - odrobina dla lepszego ubicia piany.

Jak przygotować klasyczne ciastka? Przepis na bezy to tylko kilka czynności

Wykonanie bez jest całkiem proste i składa się na to kilka etapów:

  1. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę;
  2. Po łyżce dodawaj cukier i miksuj każdą porcję osobno do całkowitego rozpuszczenia;
  3. Gdy masa będzie gładka, błyszcząca i gęsta przełóż ją do rękawa cukierniczego;
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj masę, formując kwiatek;
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 120 - 110 st. C, wstaw blachę z bezami i zmniejsz temperaturę do 100 st. C;
  6. Susz bezy przez około półtorej godziny lub dłużej. Jeśli będą się robić złote, to zmniejsz temperaturę i wydłuż czas suszenia;
  7. Studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.