Beza - przepis, który powinien znać każdy. Bez jakiego składnika się nie uda?

Beza to ważny składnik wielu ciast oraz świetny pomysł na samodzielny deser. Przepis na bezę jest naprawdę bardzo prosty, my jednak wiemy, co zrobić, by zawsze się udawała. Chcesz zrobić bezę idealną? Nie możesz zapomnieć o soku z cytryny i odrobinie mąki ziemniaczanej.

Więcej kulinarnych podpowiedzi znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Słodka beza to coś tak pysznego, że na samą myśl cieknie nam ślinka. To podstawa wielu ciast, smakuje genialnie przełożona owocowym kremem lub w postaci małych ciasteczek. Dziś mamy dla was przepis na bezę, który na pewno wyjdzie każdemu, kluczowy jest bowiem jeden składnik - mąka ziemniaczana.

Beza - przepis:

  • 6 białek jaj
  • 300 g cukru do wypieków
  • odrobina soku z cytryny (1 łyżka powinna wystarczyć)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Beza - prosty sposób wykonania:

  1. Białka jajek umieść w misce i ubij je mikserem na sztywną pianę. 
  2. Do ubitych białek stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier, cały czas miksując. Ubijaj, aż piana będzie naprawdę sztywna i zacznie się pięknie błyszczeć.
  3. Teraz dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i łyżkę soku z cytryny. Zmiksuj całość. Bezę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem i nadaj jej wybrany kształt.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i po włożeniu blaszki z bezą zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz bezę przez 1,5 godziny, a po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia nie mniej niż 2 godziny.

Tak przygotowana beza z całą pewnością wyjdzie znakomicie. Zapamiętaj nasz przepis na bezę, na pewno kiedyś ci się przyda.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.