białka
-
Zrób ciasto z białek jak siostra Aniela. Jest puszyste i miękkie jak owieczka
Ciasto z białek, a konkretnie babka z białek siostry Anieli, to hit wśród wypieków. Jest puszysta, lekka i przyjemnie mięciutka. Robi się ją z najbardziej podstawowych składników, jakie tylko istnieją. Nie ma możliwości, żeby skończyło się na jedn...
-
Zapomnij o bezie. Z białek jaj zrobisz znacznie więcej. 3 smakowite i proste do zrobienia pomysły
Co zrobić z białek jaj oprócz bezy? Choć słodki wypiek jest zdecydowanie najpopularniejszą, a przy tym również dość prostą opcją, nie oznacza to, że brakuje innych propozycji. Wyjdą równie pyszne, a przy tym wykorzystasz w nich to, co zostało z...
-
Dlaczego beza opada? Popełniamy wiele błędów, a jednym z nich może być... użyty cukier
Beza to przepyszny i lubiany przez wiele osób smakołyk. Niestety, wiele osób rezygnuje z jego przygotowania, kiedy pierwsza próba kończy się niepowodzeniem. Jak tego uniknąć? I dlaczego beza opada? Spieszymy z odpowiedzią.
-
Przepis na delikatny białkowiec Dorotki. To bardzo proste ciasto przygotujesz w kilka chwil
Przedstawiamy przepis na ciasto, które sprawdzi się w Święta Wielkanocne. Białkowiec jest bardzo prosty w wykonaniu i można go zrobić w godzinę. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali tylko kilku podstawowych produktów.
-
Jak perfekcyjnie ubić pianę z białek? Z pomocą przyjdzie pewien trik i jeden dodatek - wcale nie chodzi o sól
Idealnie ubita piana z białek to podstawa wielu ciast, deserów i placuszków. Ubite na sztywno białka spulchniają masę na ciasto, dzięki czemu nasze wypieki są puszyste i delikatne. Jednak niepozorne błędy mogą popsuć delikatną strukturę i zamiast...
-
Przepis na bezy klasyczne - piękne i pyszne. Sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy i dekoracji
Przepis na bezy jest niesamowicie prosty - wymagają tylko dwóch składników i nieco czasu. To również dobry sposób na zużycie białek, które zostały po przygotowywaniu innych potraw i ciast.
-
Kokosanki - przepis na kruche ciasteczka oprószone kawałkiem nieba. Przygotujesz je w 15 minut
Kokosanki - przepis na ciasteczka z wiórków kokosowych, to najchętniej przygotowywane słodkie danie na szybko. Błyskawicznie się je robi, a do tego mają krótki i prosty skład. Do ich wykonania potrzebujemy jedynie z wiórków kokosowych, cukru i...
-
Co zrobić z białek? Trzy sposoby na wykorzystanie nadmiaru białek. Przepisy krok po kroku
Co zrobić z białek, które zostają nam z innych przepisów? Jest na to co najmniej kilka pomysłów. Dowiedz się, jak możesz wykorzystać nadmiar białek i żyć według zasad zero waste. Sprawdź kilka naszych przepisów.
-
Ciasto z białek. Do czego wykorzystać pozostałe białka jaj?
Ciasto z białek, czyli popularna beza to świetny pomysł na letni deser. W połączeniu z owocami wygląda obłędnie i smakuje wyśmienicie.
-
Babka na białkach. Wielkanocne ciasto w trochę innej wersji. Próbowaliście?
Pyszną, puszystą babkę jadamy co roku podczas świąt wielkanocnych. Nie może jej zabraknąć i w tym roku. Dziś mamy dla was przepis na babkę na samych białkach. Sprawdźcie, jak ją upiec.
-
Rośnie w polskich lasach, a prawie jej nie znamy. Jest podporą dla serca
-
Mały błąd, duży koszt. Fusy po kawie powinny trafić w konkretne miejsce
-
Te warzywa pomagają obniżyć cukier. Naukowcy potwierdzają
-
Babka piaskowa na Wielkanoc i do kawki. Tak łatwa, że zawsze się udaje
-
Wymieszaj twaróg, mąkę i jajko. W kilkanaście minut będziesz mieć furę mięciutkich placków
- Włącz ją do diety czym prędzej. Wspomaga trawienie jak nic innego
- Smak średniowiecza na talerzu. Kotleciki jadano za czasów Piastów
- Zamiast soli dodaj do ziemniaków te przyprawy. Więcej z niej nie skorzystasz
- Użyj metody "okresowego gotowania". Jajka wyjdą wyśmienite jak nigdy
- Jak smakuje guawa? Przypomina truskawki i ananasa