Spektakularna beza bożonarodzeniowa. Wystarczą cztery składniki, by nadać świętom słodkiej magii

Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na bożonarodzeniowe desery, beza świąteczna sprawdzi się idealnie. Nie obejdzie się jednak bez formowania idealnego kształtu gwiazdy - zabawa szprycą da piękny efekt, który nie tylko przyozdobi wigilijny stół, ale i będzie smakować jak z najlepszej cukierni.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich akcentów i domowych wypieków. Poza piętrowymi przekładańcami, makowce, babą w rumie czy piernikiem, warto przygotować także bezę, a szczególe z naszego przepisu. Wyjaśniamy jak zrobić piękny kształt i czym ozdobić tę wyjątkową słodycz. 

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Beza o spektakularnym kształcie. Wystarczy papier i rękaw cukierniczy 

Co powiesz na domowej roboty bezę? Krucha słodycz przygotowana z białek i cukru to cukierniczy banał, warto jednak znać kilka przydatnych trików, które pozwolą uniknąć prawdziwej katastrofy. Tu liczy się przede wszystkim precyzja, złote proporcje i znajomość... własnego piekarnika. Nasza receptura skupia się nie tylko na idealnej masie z białek, ale także zjawiskowym kształcie gwiazdy. Uzyskamy go dzięki wcześniejszemu przygotowaniu szkicu na papierze do pieczenia i sprawnym operowaniem rękawem cukierniczym. 

Warto pamiętać, że największym i jednocześnie niepozornym błędem podczas przygotowywania bezy jest zabrudzenie białka nawet minimalną ilością żółtka. Drobne przeoczenie może być powodem rzadkiej piany. Ponadto naczynie powinno być suche i czyste na błysk. Pamiętajmy, że ubijanie bezy wymaga niemalże sterylności zatem naczynie czy łopatki miksera muszą dosłownie lśnić. 

Przepis na wigilijną bezę w kształcie gwiazdy 

Składniki: 

  • 5 dużych białek,
  • 250 g drobnego cukru do wypieków,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Nastaw piekarnik na 140 stopni. Na papierze do pieczenia naszkicuj gwiazdę. 
  3. Następnie przygotuj sporą miskę, najlepiej metalową lub szklaną. Pamiętaj wyżej wspomnianą zasadę - naczynie musi być idealnie czyste i suche, podobnie jak pozostałe akcesoria. 
  4. Teraz pora na staranne udzielenie białek od żółtek - pamiętaj by nigdzie nie wpadła także skorupka. 
  5. Białka wlej do miski i ubijaj przy pomocy miksera na sztywną pianę.
  6. Gdy masa zacznie nabierać zbitej konsystencji, zacznij dodawać po łyżeczce cukru. Na koniec mąka ziemniaczana i szczypta soli - zmiksuj pianę po raz ostatni i sprawdź, czy jest na tyle sztywna, że trzyma się miski.
  7. Tak przygotowane białka przełóż do rękawa cukierniczego. Masę ładnie wylewaj na narysowany kształt gwiazdy. Ruch powinien zaczynać się od każdego czubka ramienia i przechodzić ciągiem od lewej do prawej. Później przerywamy nakładanie i powtarzamy ruch tzw. strzałki. 
  8. Bezę włóż do piekarnika. Od razu zmniejsz temperaturę do 90 stopni z termoobiegiem. Taka beza może schnąc przy uchylonym piekarniku od 2 do 3 godzin - ważne by co jakiś czas sprawdzać jej stan. Na koniec beza musi całkowicie ostygnąć. 
  9. Później możemy dekorować ją kremem i owocami - ciekawie wypada tu porzeczka i truskawka - owoce nadają świąteczny klimat. Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Agora SA