Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich akcentów i domowych wypieków. Poza piętrowymi przekładańcami, makowce, babą w rumie czy piernikiem, warto przygotować także bezę, a szczególe z naszego przepisu. Wyjaśniamy jak zrobić piękny kształt i czym ozdobić tę wyjątkową słodycz.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!
Beza o spektakularnym kształcie. Wystarczy papier i rękaw cukierniczy
Co powiesz na domowej roboty bezę? Krucha słodycz przygotowana z białek i cukru to cukierniczy banał, warto jednak znać kilka przydatnych trików, które pozwolą uniknąć prawdziwej katastrofy. Tu liczy się przede wszystkim precyzja, złote proporcje i znajomość... własnego piekarnika. Nasza receptura skupia się nie tylko na idealnej masie z białek, ale także zjawiskowym kształcie gwiazdy. Uzyskamy go dzięki wcześniejszemu przygotowaniu szkicu na papierze do pieczenia i sprawnym operowaniem rękawem cukierniczym.
Warto pamiętać, że największym i jednocześnie niepozornym błędem podczas przygotowywania bezy jest zabrudzenie białka nawet minimalną ilością żółtka. Drobne przeoczenie może być powodem rzadkiej piany. Ponadto naczynie powinno być suche i czyste na błysk. Pamiętajmy, że ubijanie bezy wymaga niemalże sterylności zatem naczynie czy łopatki miksera muszą dosłownie lśnić.
Przepis na wigilijną bezę w kształcie gwiazdy
Składniki:
- 5 dużych białek,
- 250 g drobnego cukru do wypieków,
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Jajka odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
- Nastaw piekarnik na 140 stopni. Na papierze do pieczenia naszkicuj gwiazdę.
- Następnie przygotuj sporą miskę, najlepiej metalową lub szklaną. Pamiętaj wyżej wspomnianą zasadę - naczynie musi być idealnie czyste i suche, podobnie jak pozostałe akcesoria.
- Teraz pora na staranne udzielenie białek od żółtek - pamiętaj by nigdzie nie wpadła także skorupka.
- Białka wlej do miski i ubijaj przy pomocy miksera na sztywną pianę.
- Gdy masa zacznie nabierać zbitej konsystencji, zacznij dodawać po łyżeczce cukru. Na koniec mąka ziemniaczana i szczypta soli - zmiksuj pianę po raz ostatni i sprawdź, czy jest na tyle sztywna, że trzyma się miski.
- Tak przygotowane białka przełóż do rękawa cukierniczego. Masę ładnie wylewaj na narysowany kształt gwiazdy. Ruch powinien zaczynać się od każdego czubka ramienia i przechodzić ciągiem od lewej do prawej. Później przerywamy nakładanie i powtarzamy ruch tzw. strzałki.
- Bezę włóż do piekarnika. Od razu zmniejsz temperaturę do 90 stopni z termoobiegiem. Taka beza może schnąc przy uchylonym piekarniku od 2 do 3 godzin - ważne by co jakiś czas sprawdzać jej stan. Na koniec beza musi całkowicie ostygnąć.
- Później możemy dekorować ją kremem i owocami - ciekawie wypada tu porzeczka i truskawka - owoce nadają świąteczny klimat. Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl