Domowej roboty bezy to przysłowiowy pikuś, ale i zarazem spore wyzwanie nawet dla doświadczonych cukierników. Warto zatem zadbać o kilka drobnych szczegółów, które doprowadzą nas w tej kwestii do czystej perfekcji. Trik rodem z cukierni sprawi, że słodycz wyjdzie bez zarzutów lśniąca, delikatna i krucha.
Przepis na bezy lepsze niż z flagowej cukierni
Bezy są często dodawane do różnych ciast i deserów. Słodkie, puszyste i chrupiące na zewnątrz - to charakteryzuje idealny efekt naszych starań. Niestety cukiernicza klasyka lubi płatać figla i niestety sprawić odrobinę kłopotów. Jednym z najczęściej spotykanych bubli jest fakt, że białka nie chcą się ubić na sztywną pianę. Warto zatem dopilnować, by naczynie było idealnie czyste i suche. Kolejnym szczegółem jest żółtko - nie powinno dostać się do białka podobnie jak najmniejsza skorupka.
Ostatnim i najważniejszym punktem jest odpowiednie pieczenie - suszenie i studzenie zajmuje wiele godzin, dlatego warto zaplanować sobie jej robienie wcześniej. Przysłowiową wisienką na torcie i jednocześnie trikiem wielu cukierników, jest dodatnie odrobiny mąki ziemniaczanej, dzięki której nasze bezy zachowają piękny kształt i zyskają na niebywałym smaku.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!
Bezy jeszcze nigdy nie były takie proste - trzy składniki i gotowe
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g drobnego cukru,
- pół płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej - dzięki niej bezy mają ciągnące wnętrze.
Sposób przygotowania:
- Na początku warto wyciągnąć jajka z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
- Przygotuj dużą miskę. Starannie oddziel żółtka od białek - białka wlej do miski.
- Białka ubijaj przy pomocy miksera na sztywną pianę, gdy masa zacznie nabierać zbitej konsystencji, zacznij dodawać po łyżeczce cukru.
- Pamiętaj, by dodawać cukier stopniowo - wówczas beza pięknie się ubije i nie opadnie.
- Na koniec dosypuj łyżeczka po łyżeczce mąkę ziemniaczaną.
- Powstała piana powinna być sztywna i po odwróceniu miski do góry dnem trzymać się kurczowo naczynia.
- Masę przełóż do szprycy lub przy pomocy łyżek umieszczaj porcjami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formuj ładne beziki lub urocze gniazdka - bez obaw baw się kształtem i daj ponieść wodę fantazji. To pomogą rozmaite końcówki szprycy.
- Gotowe bezy włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez około 30 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 80 stopni i susz w ten sposób bezy przez godzinę.
- Wskazówka - jeśli chcesz uzyskać ciągnące wnętrze bez to postaw na krótsze pieczenie, jeśli wydłużysz czas, będą idealnie suche i chrupiące.