Nic nie zastąpi obłędnego przepisu na bezy. Cukierniczka radzi jak przygotować wersję idealną

Zastanawiasz się, dlaczego twoje bezy wychodzą przesuszone i nie kuszą lśniącym połyskiem jak te z cukierni? Sprawdź nasz niezawodny przepis, a delikatne, kruche łakocie wyjdą perfekcyjne. Kluczem do sukcesu jest przestrzeganie z pozoru banalnych, ale też istotnych szczegółów.

Domowej roboty bezy to przysłowiowy pikuś, ale i zarazem spore wyzwanie nawet dla doświadczonych cukierników. Warto zatem zadbać o kilka drobnych szczegółów, które doprowadzą nas w tej kwestii do czystej perfekcji. Trik rodem z cukierni sprawi, że słodycz wyjdzie bez zarzutów lśniąca, delikatna i krucha. 

Przepis na bezy lepsze niż z flagowej cukierni

Bezy są często dodawane do różnych ciast i deserów. Słodkie, puszyste i chrupiące na zewnątrz - to charakteryzuje idealny efekt naszych starań. Niestety cukiernicza klasyka lubi płatać figla i niestety sprawić odrobinę kłopotów. Jednym z najczęściej spotykanych bubli jest fakt, że białka nie chcą się ubić na sztywną pianę. Warto zatem dopilnować, by naczynie było idealnie czyste i suche. Kolejnym szczegółem jest żółtko - nie powinno dostać się do białka podobnie jak najmniejsza skorupka. 

Ostatnim i najważniejszym punktem jest odpowiednie pieczenie - suszenie i studzenie zajmuje wiele godzin, dlatego warto zaplanować sobie jej robienie wcześniej. Przysłowiową wisienką na torcie i jednocześnie trikiem wielu cukierników, jest dodatnie odrobiny mąki ziemniaczanej, dzięki której nasze bezy zachowają piękny kształt i zyskają na niebywałym smaku. 

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Bezy jeszcze nigdy nie były takie proste - trzy składniki i gotowe

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • pół płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej - dzięki niej bezy mają ciągnące wnętrze. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku warto wyciągnąć jajka z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Przygotuj dużą miskę. Starannie oddziel żółtka od białek - białka wlej do miski. 
  3. Białka ubijaj przy pomocy miksera na sztywną pianę, gdy masa zacznie nabierać zbitej konsystencji, zacznij dodawać po łyżeczce cukru. 
  4. Pamiętaj, by dodawać cukier stopniowo - wówczas beza pięknie się ubije i nie opadnie. 
  5. Na koniec dosypuj łyżeczka po łyżeczce mąkę ziemniaczaną. 
  6. Powstała piana powinna być sztywna i po odwróceniu miski do góry dnem trzymać się kurczowo naczynia. 
  7. Masę przełóż do szprycy lub przy pomocy łyżek umieszczaj porcjami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Formuj ładne beziki lub urocze gniazdka - bez obaw baw się kształtem i daj ponieść wodę fantazji. To pomogą rozmaite końcówki szprycy. 
  9. Gotowe bezy włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez około 30 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 80 stopni i susz w ten sposób bezy przez godzinę. 
  10. Wskazówka - jeśli chcesz uzyskać ciągnące wnętrze bez to postaw na krótsze pieczenie, jeśli wydłużysz czas, będą idealnie suche i chrupiące. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.