Beza to jeden z najprostszych wyrobów cukierniczych, do którego przyrządzenia wystarczą tylko dwa podstawowe składniki i szczypta soli. Jak zrobić idealną bezę? Należy ubić wszystkie składniki na gładką masę i nakładać porcje na blasze. W przygotowaniu bezy najtrudniejszym krokiem może okazać się pieczenie i suszenie jej. Gotowe bezy mogą stanowić doskonały składnik deserów lodowych z bitą śmietaną albo mogą stać się oryginalną ozdobą ciast.
Zobacz wideo
David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników
Przepis na bezy - wystarczą trzy składniki
Aby przygotować bezy, należy połączyć białka z cukrem i szczyptą soli. Jeżeli chcesz dodać im koloru, można dodatkowo wykorzystać syrop malinowy albo inny o wybranym kolorze. Należy dodać go na sam koniec, kiedy masa będzie gładka i jednolita.
- cztery białka w temperaturze pokojowej,
- szklanka drobnego cukru,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: syrop owocowy.
Gotowe bezy można wykorzystać do ciast i deserów
Przygotowanie:
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier nie przestając ubijać białek.
- Kiedy powstanie gładka, jednolita masa, możesz nakładać ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przy użyciu np. rękawa cukierniczego albo łyżki. Uwaga. Nakładaj bezy robiąc między nimi odstępy.
- Nastaw piekarnik na 110 st. C na grzanie góra-dół. Wstaw do niego bezy na około godzinę lub na dłużej w zależności od wielkości bez.
- Kiedy bezy upieką się, wystudź je pozostawiając w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Bezy należy przechowywać w szczelnym i suchym pudełku, puszce lub w słoiku. W kontakcie z wilgocią będą ją chłonęły i staną się lepkie.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl