Przepis na bezy - dwa składniki i szczypta soli. Tyle wystarczy do ich przygotowania. Pyszności!

Przedstawiamy przepis na bezy, do których wykonania potrzeba jedynie drobnego cukru, białek i szczypty soli. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, ale wymaga czasu i cierpliwości. Bezy będą świetnym składnikiem wielu ciast i deserów.

Beza to jeden z najprostszych wyrobów cukierniczych, do którego przyrządzenia wystarczą tylko dwa podstawowe składniki i szczypta soli. Jak zrobić idealną bezę? Należy ubić wszystkie składniki na gładką masę i nakładać porcje na blasze. W przygotowaniu bezy najtrudniejszym krokiem może okazać się pieczenie i suszenie jej. Gotowe bezy mogą stanowić doskonały składnik deserów lodowych z bitą śmietaną albo mogą stać się oryginalną ozdobą ciast

Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników

Przepis na bezy - wystarczą trzy składniki

Aby przygotować bezy, należy połączyć białka z cukrem i szczyptą soli. Jeżeli chcesz dodać im koloru, można dodatkowo wykorzystać syrop malinowy albo inny o wybranym kolorze. Należy dodać go na sam koniec, kiedy masa będzie gładka i jednolita. 

  • cztery białka w temperaturze pokojowej,
  • szklanka drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: syrop owocowy.

Gotowe bezy można wykorzystać do ciast i deserów

Przygotowanie:

  1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier nie przestając ubijać białek. 
  2. Kiedy powstanie gładka, jednolita masa, możesz nakładać ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przy użyciu np. rękawa cukierniczego albo łyżki. Uwaga. Nakładaj bezy robiąc między nimi odstępy.
  3. Nastaw piekarnik na 110 st. C na grzanie góra-dół. Wstaw do niego bezy na około godzinę lub na dłużej w zależności od wielkości bez.
  4. Kiedy bezy upieką się, wystudź je pozostawiając w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  5. Bezy należy przechowywać w szczelnym i suchym pudełku, puszce lub w słoiku. W kontakcie z wilgocią będą ją chłonęły i staną się lepkie.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.