Co powiesz na domowej roboty bezy? Kruche ciasteczka przygotowane z białek i cukru to cukierniczy banał, warto jednak znać kilka przydatnych trików, które pozwolą uniknąć słodkiej katastrofy. Tu liczy się przede wszystkim precyzja, złote proporcje i znajomość... własnego piekarnika.
Jak zrobić bezy? Uważaj, przez jeden błąd cała partia trafi do kosza
Nie trzeba codziennie biegać do cukierni, żeby cieszyć się swoimi ulubionymi łakociami, którymi dla wielu z nas są bezy. Tym bardziej że często w kuchni potrzebujemy żółtek, a białka idą w odstawkę. Wówczas, by produkt się nie zmarnował, wystarczy wyciągnąć dużą miskę, mikser lub ubijaczkę i zapas cukru. Nie obejdzie się też bez konkretnego przepisu, który pozwoli uniknąć wpadek, które sprawią, że nasze bezy będą nieapetyczne, przypalone, nadmiernie wysuszone, lub dosłownie rozpłyną się po blaszce.
Warto pamiętać, że największym i jednocześnie niepozornym błędem podczas przygotowywania bez jest zabrudzenie białka nawet minimalną ilością żółtka. Wówczas szanse na sukces spadają niemal do zera- ubijanie może trwać w nieskończoność, a nasza piana nigdy nie osiągnie perfekcji. Innym częstym mankamentem jest zabrudzone lub mokre naczynie - pamiętajmy, że ubijanie bezy wymaga niemalże sterylności zatem miska, łopatki miksera powinny lśnić czystością i przed całym procesem być wytarte do sucha.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!
Przepis na bezy idealne - cukierniczy trik wszystko ułatwi
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g drobnego cukru,
- pół płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej (nie jest to konieczne, ale takie bezy mają ciągnący środek).
Sposób przygotowania:
- Jajka odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
- Następnie przygotuj sporą miskę, najlepiej metalową lub szklaną. Pamiętaj wyżej wspomnianą zasadę - naczynie musi być idealnie czyste i suche, podobnie jak pozostałe akcesoria, które będą miały kontakt z pianą.
- Precyzyjnie oddziel białka od żółtek.
- Białka wlej do miski i ubijaj przy pomocy miksera na sztywną pianę, gdy masa zacznie nabierać zbitej konsystencji, zacznij dodawać po łyżeczce cukru. Na koniec mąka ziemniaczana - zmiksuj pianę po raz ostatni i sprawdź, czy jest na tyle sztywna, że trzyma się miski.
- Masę przełóż do szprycy lub przy pomocy łyżek umieszczaj porcjami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Twórz ładne beziki lub urocze gniazdka - bez obaw baw się kształtem i daj ponieść wodę fantazji.
- Bezy włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez około 30 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 80 stopni i susz w ten sposób bezy przez godzinę.
- Wskazówka - krótsze pieczenie zapewni kruche i ciągnące się w środku bezy. Im dłużej je suszymy, tym bardziej będą kruche. Ważne, by obserwować ich kolor - jeśli będą się rumienić, to znaczy, że należy zmniejszyć temperaturę lub zakończyć suszenie.