Jeśli szukasz pomysłu na słodką karnawałową przekąskę, bezy będą doskonałym rozwiązaniem. Aby je przygotować, wystarczy ubić białka z cukrem na jednolitą masę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Można dodawać je do rozmaitych deserów, lodów i ciast owocowych. Sprawdzą się w towarzystwie dobrej kawy albo herbaty. Warto skorzystać z naszego przepisu, ponieważ jest wyjątkowo prosty.
Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę
Przepis na bezy. Lekkie, pyszne, o delikatnej strukturze
Do przygotowania bez wystarczą zaledwie trzy składniki. Warto pamiętać, że białka powinny mieć temperaturę pokojową. Bezy po upieczeniu należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby nie dostała się do nich wilgoć.
Składniki:
- cztery białka w temperaturze,
- niepełna szklanka drobnego cukru do wypieku,
- szczypta soli.
Bezy będą idealnym dodatkiem do kawy
Przygotowanie:
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier ubijając bezę na najwyższych obrotach.
- Kiedy cukier połączy się z białkami i powstanie gładka masa, przełóż ją do rękawa cukierniczego. Następnie należy wyciskać masę i formować bezy o dowolnym kształcie na blachach z papierem do pieczenia. Powinno się zachować odpowiednie odstępy między bezami.
- Piecz bezy w piekarniku rozgrzanym do 110 st. C na grzaniu góra-dół przez co najmniej godzinę. Bezy powinny być wysuszone w środku. Kiedy się upieką, należy zostawić do wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Upieczone bezy można przechowywać zamknięte w słoiku lub puszce.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl