Przepis na idealną bezę. Jeden nieoczywisty składnik uratuje wypiek

Przez jednych uznawana za banalny wypiek, a przez innych za ciasto, które nigdy nie wychodzi. Jak się okazuje, beza nie musi być taka straszna, jak się o niej mówi. Aby wyszła jak najlepiej, wystarczy zastosować się do prostych wskazówek.

Beza to wypiek, który jednym maluje uśmiech na twarzy, a innym smutek i przerażenie. Uznawana za jedno z trudniejszych ciast, ponieważ często opada, przypala się i nie wychodzi taka, jak sobie ją wyobrażano. Jednak nie musi być taka straszna, jak ją opisują. Kilka prostych wskazówek może uratować ją przed klęską i rozczarowaniem. Patent z octem nie tylko cię zaskoczy, ale też sprawi, że beza będzie idealna.

Ocet na ratunek bezie - dzięki temu się nie rozpadnie

Wybór i dodanie octu do słodkiego deseru na pewno zaskoczy nie jedną osobę. Można pomyśleć, że jego intensywny smak i zapach może popsuć wszystko, a jednak można się pomylić. Dzięki dodaniu go do ubitych białek masa się ustabilizuje i dodatkowo sprawi, że się nie rozpadnie. Gdy po ubiciu białek odstawimy je na chwilę na bok, woda, która się w nim znajduje, zacznie się oddzielać, co sprawi, że konsystencja wypieku nie będzie odpowiednia. Ocet to hamuje i sprawia, że białka będą odpowiednio suche. Podczas pieczenia zapach i smak płynu wyparuje, przez co nie musisz się martwić, że wypiek nie będzie dobry. Gdy jednak masz w planie od razu upiec białka, dodanie octu jest zbędne.

Dodatkowe wskazówki

  1. Jajka wyjmij kilka minut przed ubiciem w celu ogrzania. Pamiętaj, gdy będziesz oddzielać białka od żółtek, zrób to dokładnie, ponieważ inaczej białka się nie ubiją.
  2. Aby sprawdzić, czy białka są odpowiednio ubite, należy przechylić naczynie z nimi do góry dnem. Jeśli nie ruszy się z miejsca, oznacza to dobre ubicie i można wtedy zacząć dodawać cukier.
  3. Nie zaleca się dodawania do bezy czekolady. Takie połączenie brzmi naprawdę apetycznie, jednak przez dużą zawartość tłuszczu w czekoladzie po jej upieczeniu beza może opaść.
  4. Dekorowanie bezy jest jak najbardziej wskazane, lecz najlepiej robić to przed samym podaniem deseru. Robienie tego dużo przed może sprawić, że stanie się miękka i wilgotna. Ponadto nie poleca się przechowywać wypieku w lodówce. Jej struktura jest delikatna i nie nadaje się do takiego trzymania.
  5. Bezę można przechowywać nawet do 3 tygodni. Trzeba jednak pamiętać, aby umieścić ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.