• Link został skopiowany

Cukiernicza królowa na lato, czyli beza Pavlova z przepisu brytyjskiego kucharza Jamiego Olivera

Beza Pavlova jest królową wśród słodkich wypieków, zwłaszcza latem. Podana z truskawkami i puszystym kremem zdobędzie serce chyba każdego łasucha. Zobaczcie jak łatwo ją przygotować z przepisu Jamiego Olivera. Tylko zarezerwujcie sobie trochę czasu.
Beza Pavlova
Gorenkova Evgenija /Shutterstock

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Beza z owocami - bez niej nie ma lata!

Beza Pavlova to rodzaj bezowego torciku z dodatkiem owoców i bitej śmietany. Obecnie jest wiele różnych wariacji na temat tego delikatnego deseru. Skupmy się jednak na wersji tradycyjnej. Przepis Jamiego Olivera możecie znaleźć na jego oficjalnej stronie internetowej. Natomiast wykonanie bezy jest proste, choć suszenie wymaga sporo czasu, ale warto się poświęcić. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.

Beza Pavlova - oprócz białek potrzebujesz jeszcze kilku innych produktów

Do upieczenia królowej deserów musisz przygotować sobie następujące składniki:

Do bezy:

  • białka jaj - 6 sztuk,
  • cukier puder (lub inny, drobny do wypieków) - półtorej szklanki.

Dodatkowo możesz dodać odrobinę soli do ubicia piany oraz (już po ubiciu bezy) po łyżeczce soku cytrynowego (bądź octu) oraz mąki ziemniaczanej (kukurydzianej) dla lepszego efektu końcowego.

Dodatki:

  • truskawki (lub dowolne owoce jagodowe) - pół kilograma,
  • bita śmietana - szklanka,
  • jogurt naturalny - tyle samo, co śmietany
  • cukier puder - 2 łyżki,
  • laska wanilii,
  • świeże listki mięty do ozdobienia.

Beza Pavlova - wykonanie jest proste, ale suszenie wymaga nieco czasu

Przygotowanie bezy Pavlova zacznij od ubicia sztywnej piany z białek (ewentualnie ze szczyptą soli). Potem postępuj według instrukcji:

  1. Miksuj pianę z cukrem (dodawaj go po łyżeczce) aż uzyskasz jednolitą, gładką i lśniącą masę;
  2. Teraz możesz dodać sok cytrynowy (ocet) i mąkę ziemniaczaną (kukurydzianą);
  3. Gotową masę bezową nałóż na blachę do pieczenia. Uformuj kształt tortu;
  4. Bezę susz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 100 i susz przez przynajmniej dwie - trzy godziny do suchego patyczka;
  5. Zrób masę ze śmietany, jogurtu, cukru i wanilii;
  6. Nałóż masę śmietankową na bezę. Wierzch posyp truskawkami (lub innymi owocami) oraz świeżymi listkami mięty.

Smacznego!

Więcej o: