Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Beza to jeden z najpopularniejszych deserów, który może przyjąć najróżniejsze formy. Można podać ją jako małe chrupiące ciasteczka, gniazdka z kremem i owocami lub jako spektakularny tort Pavlova. Niezależnie od naszych upodobań i dodatków, najważniejsze jest odpowiednie ubicie piany z białek - a to może okazać się czasami nie lada wyzwaniem.
Jeśli szukasz cukierniczej inspiracji na specjalną okazję lub weekendowy rarytas przygotuje bezę! Deser jest idealny na lato - lekki, słodki a odpowiednie dodatki nadadzą kwaskowości i orzeźwienia. Przygotowanie bezy nie jest skomplikowane, ale ten wypiek ma tendencję do opadania, kruszenia się lub karmelizowania. Aby temu zapobiec, warto zastosować sprawdzone metody i zachować odpowiednie proporcje - są one bardzo istotne. Zbyt duża ilość cukru lub jajek może wpłynąć na konsystencję, czego rezultatem będzie nieudany wypiek.
Ważne jest, aby białko było nieskazitelnie czyste - najmniejsza ilość żółtka lub skorupka może zepsuć całość. Temperatura jajek jest równie istotna - powinno mieć temperaturę pokojową.
Konieczne jest ubijanie masy w suchym naczyniu, w przeciwnym razie beza także nie wyjdzie. Zasada tyczy się także łopatek miksera - wszystkie kuchenne akcesoria powinny być czyste i suche.
Wybór cukru jest równie ważny - najlepiej sprawdzi się ten o drobnych kryształkach, przeznaczony do wypieków lub cukier puder. Takie zdecydowanie łatwiej się ubiją.
Ostatnią złotą zasadą jest odpowiednia obróbka termiczna - szuszonie a nie pieczone. By beza wyszła idealnie chrupiąca i nie opadła, lepiej zrezygnować z pieczenia w wysokiej temperaturze. Najlepszym sposobem jest umieszczenie ubitych białek w piekarniku nagrzanym do ok. 130 stopni na 10 minut, następnie zmniejszenie temperatury i suszenie jej w 100 stopniach przez 2 godziny.
Składniki:
Sposób przygotowania: