Beza - przepis na spektakularny deser. Potrzebne są tylko trzy składniki, a kluczowe jest ubijanie

Beza to przepis na lekki, letni deser, który świetnie smakuje podany z różnego rodzaju kremami i owocami. Z pozoru prosty a potrafi się nie udać nawet doświadczonym kucharzom. Do przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, jednak kluczowe jest odpowiednie ubijanie i powolne suszenie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Beza to jeden z najpopularniejszych deserów, który może przyjąć najróżniejsze formy. Można podać ją jako małe chrupiące ciasteczka, gniazdka z kremem i owocami lub jako spektakularny tort Pavlova. Niezależnie od naszych upodobań i dodatków, najważniejsze jest odpowiednie ubicie piany z białek - a to może okazać się czasami nie lada wyzwaniem. 

Beza - przepis na lekki, letni deser

Jeśli szukasz cukierniczej inspiracji na specjalną okazję lub weekendowy rarytas przygotuje bezę! Deser jest idealny na lato - lekki, słodki a odpowiednie dodatki nadadzą kwaskowości i orzeźwienia. Przygotowanie bezy nie jest skomplikowane, ale ten wypiek ma tendencję do opadania, kruszenia się lub karmelizowania. Aby temu zapobiec, warto zastosować sprawdzone metody i zachować odpowiednie proporcje - są one bardzo istotne. Zbyt duża ilość cukru lub jajek może wpłynąć na konsystencję, czego rezultatem będzie nieudany wypiek

Ważne jest, aby białko było nieskazitelnie czyste - najmniejsza ilość żółtka lub skorupka może zepsuć całość. Temperatura jajek jest równie istotna - powinno mieć temperaturę pokojową. 

Konieczne jest ubijanie masy w suchym naczyniu, w przeciwnym razie beza także nie wyjdzie. Zasada tyczy się także łopatek miksera - wszystkie kuchenne akcesoria powinny być czyste i suche. 

Zobacz wideo Beza z owocami - bez niej nie ma lata!

Wybór cukru jest równie ważny - najlepiej sprawdzi się ten o drobnych kryształkach, przeznaczony do wypieków lub cukier puder. Takie zdecydowanie łatwiej się ubiją.

Ostatnią złotą zasadą jest odpowiednia obróbka termiczna -  szuszonie a nie pieczone. By beza wyszła idealnie chrupiąca i nie opadła, lepiej zrezygnować z pieczenia w wysokiej temperaturze. Najlepszym sposobem jest umieszczenie ubitych białek w piekarniku nagrzanym do ok. 130 stopni na 10 minut, następnie zmniejszenie temperatury i suszenie jej w 100 stopniach przez 2 godziny. 

Beza - przepis idealny

Składniki: 

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 300 z drobnego cukru,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie kuchenne akcesoria wcześniej przygotowujemy, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 130 stopni. 
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
  3. Jajka delikatnie i ostrożnie rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka. 
  4. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Kiedy będą już sztywne, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następną łyżkę cukru dodajemy wówczas, kiedy poprzednia całkowicie się rozpuści. Na koniec miksowania, wlewamy sok z cytryny. 
  5. Bezę przekładamy do formy wyłożonej papierem i za pomocą szpatułki nadajemy jej pożądany kształt. Pieczemy w 130 stopniach przez ok. 10 minut. Następnie zmniejszamy moc grzania do 100 stopni i suszymy bezę przez 2-2,5 godziny.
  6. Gdy bez jest gotowa, przygotowujemy ją na ulubiony sposób - świetnie smakuje z kremem mascarpone, kremem kokosowym czy cytrynowym. A najlepszym duetem dla bezy są oczywiście świeże owoce takie jak maliny, truskawki czy jagody. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.