Gniazdka bezowe

Haps 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Gniazdka bezowe
Uwiłeś sobie urocze gniazdko? Do pełni szczęścia brakuje ci tylko słodkiego zapachu gniazdek bezowych z naszego przepisu.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych obrotów. Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier. Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy.

2 / 5

Przygotuj rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki i napełnij go masą bezową.

3 / 5

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij przy pomocy rękawa cukierniczego niewielkie bezowe gniazdka - zacznij od okrągłego spodu, a następnie uformuj ścianki.

4 / 5

Wstaw blaszkę z bezami do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i piecz około 80-90 minut. Po wskazanym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezy do całkowitego ostygnięcia.

5 / 5

Ostudzone bezowe gniazdka wypełnij bitą śmietaną i ozdób świeżymi, drobnymi owocami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA