Ta beza detronizuje wszystkie słodkości i wypieki. Dekoruję ją kremem i wychodzi bezbłędnie

Masz dość klasycznych ciast? Postaw na lekką, wakacyjną bezę udekorowaną obłędnym kremem i sezonowymi owocami, a nie pożałujesz. Jej sekretem jest chrupkość, biały kolor i hojnie wypełnione wnętrze. Takie połączenie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealna na co dzień i od święta.

Beza to popisowy deser, który zawsze serwuję w czerwcu. Słodki wypiek z białek idealnie komponuje się z niebiańsko puszystym kremem i solidną porcją sezonowych owoców. Nie pobije go żaden sernik, biszkopt, a nawet najlepszy tort! Lepiej zapisz ten przepis, bo spróbowany raz sprawi, że każdy popadnie w zachwyt!

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Najlepszy deser na lato? U mnie króluje beza z lekkim jak piórko kremem 

Klasyka w cukiernictwie, ukochany, słodki deser, ale i przekleństwo, które dręczy po nocach niejednego i niejedną cukierniczkę. Ten obłędny smak wymaga jednak umiejętności. Często bowiem masa z białek opada, zbytnio się rumieni lub zwyczajnie nie może się poprawnie upiec. Jest na to jednak prosty sposób, dzięki któremu wyjedzie idealny deser na letnie popołudnia. 

Sekretem idealnej bezy jest kilka szczegółów. Po pierwsze naczynie, w którym będziemy ubijać pianę, musi być niemal sterylnie czyste i suche. Pamiętajmy też, by nie dodać przez przypadek żółtka do białka czy zostawić w białku skorupki. Wisienką na torcie jest odpowiednie pieczenie, a raczej suszenie i konkretna temperatura.

Jeśli nasza beza wyjdzie bez zarzutu, możemy przejść do znacznie przyjemniejszej części, jaką jest dekorowanie. Wypiek z białek najlepiej smakuje z kremową masą śmietankową lub z dodatkiem mascarpone. Nie może zabraknąć także przełamania smaku - tu warto postawić na sezonowe owoce. Egzamin zdadzą zatem słodko-kwaśne maliny, borówki, jeżyny i polskie truskawki. 

Beza w wersji na bogato. Dodaj owoce, a nie będzie nudy

Składniki na bezę:

  • 5 jajek,
  • 200 g drobnego cukru,
  • pół płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej (nie jest to konieczne, ale takie bezy mają ciągnący środek).

Dodatki:

  • 150 g mascarpone,
  • 150 g śmietanki 30 proc.,
  • maliny,
  • truskawki,
  • borówki,
  • listki mięty do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początek precyzyjnie oddziel białka od żółtek. Zadbaj o suche czyste naczynie i akcesoria do ubijania. 
  2. Białka wlej do miski i ubijaj przy pomocy miksera na sztywną pianę, gdy masa zacznie nabierać zbitej konsystencji, zacznij dodawać po łyżeczce cukru.
  3. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj pianę po raz ostatni i sprawdź, czy jest na tyle sztywna, że trzyma się miski.
  4. Gotowe, ubite białka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj estetyczną bezę. 
  5. Tak przygotowaną bezę włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez około 30 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 80 stopni i susz w ten sposób bezy przez godzinę.
  6. Gotową bezę ostudź. 
  7. Teraz pora na krem - miksuj śmietankę i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj serek mascarpone. Gotowy krem układaj na bezie (możesz ją wcześniej przekroić lub potraktować jako bazę/blat). 
  8. Słodki deser dekoruj owocami i miętą. Smacznego!
Więcej o: