Wydawać by się mogło, że przygotowanie bezy bez użycia jajek jest zupełnie niemożliwe. Kojarzymy ją głównie z mozolnie ubijanym białkiem kurzym. Jednak okazuje się, że istnieje substancja, która doskonale sprawdzi się w roli zamiennika, a różnicy w smaku nikt nie będzie w stanie dostrzec. To doskonała wiadomość dla osób, które z powodu alergii bądź innego powodu eliminują jajka z diety. Poznajcie wszechstronną aquafabę i zaproście ją do swojej kuchni na stałe.
Aquafaba jest płynem, który powstaje w wyniku gotowania ciecierzycy bądź innych roślin strączkowych, na przykład groszku. Posiada zdolność do tworzenia piany, dlatego stała się doskonałą alternatywą dla białka kurzego. Można dodawać ją zamiennie wszędzie tam, gdzie jest potrzebny. Aby przygotować aquafabę do ubijania, należy ją najpierw zredukować o połowę. Po odmierzeniu płynu przelewamy go do garnuszka, stawiamy na mały ogień i gotujemy ok. 10 minut. Kiedy jej objętość zmniejszy się o połowę (najlepiej w tym celu użyć miarki i sprawdzić przed i po gotowaniu), aquafabę należy schłodzić i wstawić do lodówki na 2-3 h. Po tym czasie może wykorzystać ją do ubijania bezy.
Najważniejszym krokiem jest zredukowanie aquafaby, dla własnej wygody można zrobić to dzień lub dwa wcześniej. Do zrobienia bezy będzie nam potrzebne ok. 150 ml zredukowanego płynu. Pozostałe składniki to: 200 g drobnomielonego cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczka octu. Aby nadać bezie charakteru, warto dodać też 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Zaczynamy od nagrzania piekarnika w trybie góra-dół do temp. 130 stopni. Następnie do miski wlewamy aquafabę i miksujemy na największych obrotach ok. 5 minut. Kiedy piana zaczyna gęstnieć, łyżkami powoli dodajemy cukier, nie przerywając miksowania. Na samym końcu dodajemy mąkę, kawę i ocet i ubijamy ok. 3 minut, aż piana zesztywnieje i będzie lśniąca.
Wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy pożądany kształt. Pieczemy 30 minut w temp. 130 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 100 stopni i suszymy bezę ok. 2,5-3h. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest sucha i studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Taka beza doskonale nadaje się do przełożenia kremową masą i podania z owocami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.