Zawsze dodaję 1 łyżeczkę na 4 jajka. Beza wychodzi krucha, a środek ciągnący jak krówka

Twoja beza nigdy nie wychodzi doskonała? Traci swój kształt i jest zbyt miękka? Zdradzamy prosty przepis, dzięki któremu beza będzie krucha, a środek ciągnący jak krówka. Od teraz każdy poradzi sobie z tym zadaniem.

Uwielbiają je dorośli i dzieci. Bezy przygotowywane są w najróżniejszych formach. Małe, duże czy jako ozdoba. Jednak przygotowanie idealnej kruchej na zewnątrz i ciągnąca w środku nie jest takie proste. Zdradzamy sekret jak uzyskać ten wyjątkowy efekt. Tego smaku nie da się zapomnieć.

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Beza, która zawsze wychodzi. Potrzebujesz tylko kilku składników

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości lub domowników wyjątkowym deserem, koniecznie wypróbuj przepis na bezę, który każdemu wychodzi. Potrzebujesz tylko 5 składników, które prawdopodobnie masz już w swoim domu. Są to:

  • 4 białka jajek (w temperaturze pokojowej),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Warto zwrócić uwagę na dodatek mąki ziemniaczanej. To właśnie ona stanowi sekret udanego wypieku.

Na twoim stole zagości wyjątkowa beza. Przepis jest banalnie prosty

Aby przygotować odpowiednią bezę, musimy uzbroić się w cierpliwość. Czas gra tutaj kluczową rolę i nie należy się śpieszyć. Dzięki tej instrukcji twój wypiek będzie idealny. Kruchy na zewnątrz i ciągnący w środku:

Dodaj zawsze 1 łyżeczkę na 4 jajka. Beza będzie krucha, a środek ciągnący jak krówkaDodaj zawsze 1 łyżeczkę na 4 jajka. Beza będzie krucha, a środek ciągnący jak krówka Dodaj zawsze 1 łyżeczkę na 4 jajka. Beza będzie krucha, a środek ciągnący jak krówka. Foto: Mouse23/pixabay.com

  1. Przygotuj piekarnik, rozgrzewając go do 120°C. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce ubij białka jajek na sztywną pianę za pomocą miksera elektrycznego. Możesz dodać odrobinę soli, aby przyspieszyć proces ubijania.
  3. Stopniowo dodawaj cukier, ubijając ciągle, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna. Może to potrwać nawet 7 minut lub dłużej. Upewnij się, że cukier całkowicie się rozpuści.
  4. Dodaj ocet winny lub sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj je szpatułką lub łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Przełóż masę na przygotowaną blaszkę do pieczenia i uformuj ją w formę spłaszczonego placek, tworząc lekko wklęsłe centrum.
  6. Umieść blaszkę w piekarniku i piecz w tej temperaturze przez pół godziny, a następnie zmniejsz do 100 stopni i dalej piecz przez około 1,5/2 godziny, aż będzie sucha na zewnątrz i chrupiąca.
  7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w piekarniku, aby ostygła stopniowo.

Gdy bezę jest już zimna, można ją udekorować bitą śmietaną lub kremem z mascarpone i śmietanki kremówki oraz ulubionymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy borówki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.