Pulpety, które przygotowujemy w naszych domach na obiad, kojarzą się z jednym, czyli mięsem. Nie musi jednak tak być. Jeśli w piątki nie jesz mięsa, możesz przygotować je z jednego specjalnego składnika. Postna forma zaskoczy domowników.
3
Gotuje w piątki postne pulpety. Ich główny składnik może zaskoczyć. Są lepsze niż mięsne/ foto:Sergey Pavlov/iStock.com
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Każdy nas dobrze zna obiad złożony z pulpetów i sosu. Danie to jednak można zmodyfikować w taki sposób, aby nie kojarzyło się już tylko z mięsnymi kulkami, a stało się postną propozycją idealną na piątki. Czego wiec potrzebujemy, aby je ugotować?
REKLAMA
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]
Dlaczego warto jeść boczniaki? Są pełne wartościowych witamin i minerałów
Boczniaki są znakomitym źródłem różnorodnych witaminy C i witamin z grupy B oraz B12, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto znajdziemy w nich sole mineralne, zwłaszcza fosfor i potas. Kwas oleinowy i linolenowy, zawarte w boczniakach, przyczyniają się do zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz są korzystne dla zdrowia serca.
Lecz nie tylko właściwości zdrowotne czynią boczniaki atrakcyjnym składnikiem diety. Charakteryzują się one również wyjątkowym, intensywnym smakiem, co sprawia, że stają się one coraz popularniejsze w kuchni.
Co można ugotować z boczniaka? Pulpety będą soczyste i pełne smaku
Do przygotowania naszego obiadku będziemy potrzebować 400 g boczniaków, które z łatwością kupisz w sklepie. Ponadto przygotuj składniki typowe dla pulpetów mięsnych takie jak:
2 średnie marchewki,
1 mała cebula,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
bułka pszenna,
bułka tarta.
Przydadzą się także sól i pieprz do smaku, a także tłuszcz do smażenia.
Co zrobić z boczniaka na obiad? Propozycja, która idealnie zastąpi tradycyjne mięsne dania
Najpierw umyj boczniaki pod bieżącą wodą, a następnie umieść je w garnku i zalej 1 litrem wody. Dodaj odrobinę soli i gotuj przez około 15 minut. Po ugotowaniu odcedź grzyby i osusz je.
Drobno posiekaj lub zmiel boczniaki, a także marchewki, które wcześniej należy obrać i umyć. Można użyć maszynki do mięsa lub tarki.
Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek na mniejszą kosteczkę. Następnie rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i lekko podsmaż na nim cebulę z czosnkiem, aż staną się one miękkie i lekko złociste.
W osobnej misce zalej mlekiem bułkę pszenną i odstaw na około 5 minut, aby nasiąkła.
W większej misce połącz zmielone boczniaki, marchew, odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulę i czosnek. Dodaj również jajko oraz 3 łyżki bułki tartej. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrób składniki, aby uzyskać gładką masę.
Z powstałej masy formuj niewielkie klopsiki, a następnie podsmażaj je na rozgrzanym tłuszczu, aż staną się złociste z obu stron i będą dobrze ugotowane w środku. Można je serwować z ulubionym sosem.