Pulpety, które przygotowujemy w naszych domach na obiad, kojarzą się z jednym, czyli mięsem. Nie musi jednak tak być. Jeśli w piątki nie jesz mięsa, możesz przygotować je z jednego specjalnego składnika. Postna forma zaskoczy domowników.
3
Gotuje w piątki postne pulpety. Ich główny składnik może zaskoczyć. Są lepsze niż mięsne/ foto:Sergey Pavlov/iStock.com
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Każdy nas dobrze zna obiad złożony z pulpetów i sosu. Danie to jednak można zmodyfikować w taki sposób, aby nie kojarzyło się już tylko z mięsnymi kulkami, a stało się postną propozycją idealną na piątki. Czego wiec potrzebujemy, aby je ugotować?
REKLAMA
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]
Dlaczego warto jeść boczniaki? Są pełne wartościowych witamin i minerałów
Boczniaki są znakomitym źródłem różnorodnych witaminy C i witamin z grupy B oraz B12, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto znajdziemy w nich sole mineralne, zwłaszcza fosfor i potas. Kwas oleinowy i linolenowy, zawarte w boczniakach, przyczyniają się do zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz są korzystne dla zdrowia serca.
Dlaczego warto jeść boczniaki? Są pełne wartościowych witamin i minerałówDlaczego warto jeść boczniaki? Są pełne wartościowych witamin i minerałów foto: mrngochuy/pixabay.com
Lecz nie tylko właściwości zdrowotne czynią boczniaki atrakcyjnym składnikiem diety. Charakteryzują się one również wyjątkowym, intensywnym smakiem, co sprawia, że stają się one coraz popularniejsze w kuchni.
Co można ugotować z boczniaka? Pulpety będą soczyste i pełne smaku
Do przygotowania naszego obiadku będziemy potrzebować 400 g boczniaków, które z łatwością kupisz w sklepie. Ponadto przygotuj składniki typowe dla pulpetów mięsnych takie jak:
2 średnie marchewki,
1 mała cebula,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
bułka pszenna,
bułka tarta.
Przydadzą się także sól i pieprz do smaku, a także tłuszcz do smażenia.
Co zrobić z boczniaka na obiad? Propozycja, która idealnie zastąpi tradycyjne mięsne dania
Najpierw umyj boczniaki pod bieżącą wodą, a następnie umieść je w garnku i zalej 1 litrem wody. Dodaj odrobinę soli i gotuj przez około 15 minut. Po ugotowaniu odcedź grzyby i osusz je.
Drobno posiekaj lub zmiel boczniaki, a także marchewki, które wcześniej należy obrać i umyć. Można użyć maszynki do mięsa lub tarki.
Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek na mniejszą kosteczkę. Następnie rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i lekko podsmaż na nim cebulę z czosnkiem, aż staną się one miękkie i lekko złociste.
W osobnej misce zalej mlekiem bułkę pszenną i odstaw na około 5 minut, aby nasiąkła.
W większej misce połącz zmielone boczniaki, marchew, odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulę i czosnek. Dodaj również jajko oraz 3 łyżki bułki tartej. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrób składniki, aby uzyskać gładką masę.
Z powstałej masy formuj niewielkie klopsiki, a następnie podsmażaj je na rozgrzanym tłuszczu, aż staną się złociste z obu stron i będą dobrze ugotowane w środku. Można je serwować z ulubionym sosem.