Moja rodzina wyrywa sobie ten przepis z rąk. Każdy chce, by jego ciasto było tak samo smaczne i słodkie

Ciasto kocha każdy, kto lubi po pożywnym obiedzie schrupać coś słodkiego. Do wyboru mamy wiele możliwości, ale to po klasyki zazwyczaj sięgamy. Dziś przedstawiamy jeden z nich, a przepis warto zapisać w swoim zeszycie. Łączy w sobie aromatyczne jabłka, kruche ciasto i słodką bezę. Do herbaty jest jak znalazł.
Zobacz wideo Serniko-szarlotka w słoiku

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Można je dorwać w każdej cukierni, a także w sklepach na dziale z wypiekami. Jednak to ta zrobiona w domu smakuje najlepiej. Charakteryzuje ją kruche ciasto, duża porcja jabłek, a także lekka beza połączona z chrupiącą kruszonką. Ten właśnie deser powinien znać każdy, kto chce zasmakować najlepszego. By tak się stało, zapisz ten przepis, aby móc wrócić do niego, gdy najdzie cię ochota na domowe ciasto.

Przepis na szarlotkę z bezą

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g zimnego masła,
  • 650 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek,
  • 150 g cukru pudru.

Składniki na owocowe nadzienie:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Składniki na bezę:

  • 5 białek,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie kruchego ciasta. Na stolnicę przesyp przesianą przez sitko mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Dodaj do niej cukier puder i posiekaną na mniejsze kawałki kostkę masła. Na samym środku zrób wgłębienie i przelej oddzielone od białka żółtka. Całość dokładnie zagnieć, do powstania masy pozbawionej grudek. Gotową podziel na dwie części, jedna powinna być znacznie większa od drugiej. Każdą z nich zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Po upływie tego czasu wyciągnij większą część ciasta z lodówki. Rozwałkuj je na placek o wielkości przygotowanej blaszki. Formę wysmaruj masłem i przełóż na nią ciasto. Wstaw do piekarnika ustawionego na 180°C i piecz przez około 10 minut. Gdy się podpiecze, odstaw do wystygnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj. Jabłka przemyj i dokładnie obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczach do sporej miski. Odstaw na kilka minut, następnie odlej nadmiar wody i posyp je cynamonem, cukrem i oblej sokiem z cytryny, zamieszaj.
  4. Teraz przygotuj bezę. Do miski wlej białka oraz dodaj sól. Ubij całość na wysokich obrotach miksera na puszystą pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier, następnie wsyp mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
  5. Na wcześniej podpieczone kruche ciasto rozłóż jabłka, następnie wyłóż bezę. Wierzch wyrównaj szpatułką, na sam koniec zetrzyj na tarce kruche ciasto, które znajduje się w lodówce.
  6. Przygotowane ciasto piecz we wcześniej nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40-45 minut. Po wypieczeniu pozostaw je do lekkiego przestudzenia. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.