Co roku robię ją na urodziny mamy i szybko znika z talerzy. Każdy nie może się doczekać

Ten deser kojarzy mi się z majem, bo robię je zawsze na urodziny mamy. Chrupiące i wypełnione po brzegi słodkim kremem, a także owocami. Niektórzy mówią, że trudno je zrobić, ale dzięki temu przepisowi będzie to znacznie łatwiejsze.

Gdy myślę o bezach, mam przed oczami maleńki i kruche ciasteczka, które robię, gdy zostanie mi za dużo białek. Jednak nie tylko ten obraz można do tego podpisać. Bezy to nie tylko małe kawałki wypieczonych białek, a także elegancki deser, który może zrobić wrażenie na bliskich. Beza pavlova jest tego idealnym przykładem. Robię ją zawsze, gdy moja mama ma urodziny i zawsze robi niesamowite wrażenie. Ułożenie na niej kremu i świeżych owoców to strzał w dziesiątkę.

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Przepis na bezę pavlova z bitą śmietaną i owocami

Składniki na bezę

  • 6 białek,
  • 300 g drobnego cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 300 g mieszanki owoców np. malin, truskawek, borówek.

Sposób przygotowania

  1. Białka przenieś do większej miski i ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i dalej ubijaj do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec dodaj, mąkę ziemniaczaną, a także sok z cytryny, wszystko delikatnie wmieszaj.
  2. Ubite białka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, postaraj się, by masa miała formę okręgu.
  3. Piekarnik rozgrzej do 170°C, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz temperaturę na 130°C i susz bezę przez około 100 minut. W trakcie pieczenia kontroluj stopień wypieczenia, beza nie powinna się spalić, albo za mocno zarumienić.
  4. Po tym czasie nie wyciągaj bezy od razu, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko, że opadnie.
  5. Teraz czas na zrobienie kremu. Śmietankę przelej do miski i ubij ją na wysokich obrotach miksera. Stopniowo dodawaj serek mascarpone, a także cukier. Mieszaj do połączenia składników.
  6. Tak przygotowanym kremem wyłóż chłodną bezę, na wierzchu ułóż umyte i wysuszone owoce. Przechowuj ją w lodówce.
Jaki deser robisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.