Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe ciasta to wyznacznik perfekcyjnego smaku - wśród tradycyjnych smaków można jednak wyróżnić te nieco bardziej oryginalne. Mowa tu o pleśniaku, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i prostym przygotowaniem. Wystarczy pamiętać o trzech krokach i gotowe!
Ciasto pleśniak - domowa klasyka wraca do łask
Pleśniak to klasyka wśród wypieków, z która trudno konkurować. Wszystko przez klasyczne warstwy, które w połączeniu dają idealny smak. Mowa tu o perfekcyjnym kruchym cieście, kwaśnym owocowym wnętrzu - najlepiej porzeczkowym i bezowej pierzynce. Słodka propozycja nie tylko podbije kubki smakowe domowników i gości, ale i nie zajmie zbyt wiele czasu - przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem.
Warto jednak duży nacisk postawić na udane ciasto kruche - składniki powinny być szybko łączone i zagniatane. Wówczas efekt będzie jak u babci! Co do owocowych dodatków można wykorzystać dżem z czarnej porzeczki lub śliwkowe powidła. Z kolei bezę należy przygotować z najwyższą starannością - mowa tu o suchym naczyniu i dbałości by do piany nie przedostało się białko czy skorupka.
Zobacz wideo Czereśniowy cobbler
Przepis na domowe ciasto pleśniak - trzy warstwy i gotowe!
Składniki na kruchy spód:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 300 g masła,
- 5 żółtek,
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Beza:
- 5 białek,
- 220 g cukru drobnego,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- 500 g dżemu porzeczkowego,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od naszej bazy, jaką jest kruchy spód. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystkie składniki wstępnie możemy posiekać nożem i przejść do energicznego ugniatania. Wskazówka - świetnie sprawdzi się w tej roli robot kuchenny z hakiem.
- Z ciasta formujemy trzy kule. Jedną z ich łączymy energicznie z kakao i zawijamy w folię razem z jedną porcją i wkładamy do lodówki. Pozostałą, trzecią część przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód powinien być cienki.
- Spód pieczemy 10 minut w 170 stopniach. Odkładamy do przestudzenia.
- Na przygotowany spód wykładamy warstwę dżemu porzeczkowego. Wskazówka - owoce można zastąpić także agrestem lub powidłami śliwkowymi.
- Kolejną warstwą jest ciasto kakaowe - wyciągamy je z zamrażalnika i ścieramy na tarce.
- Z wcześniej odłożonych białek ubijamy bezę. Pod koniec procesu dodajemy stopniowo cukier i skrobię. Bezę wykładamy na ciasto, a następnie posypujemy startą porcją ciasta, które leżakowało w lodówce.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy w 175 stopniach przez około 40 minut.
- Gotowe ciasto pleśniak posypujemy cukrem pudrem i gotowe!