Przepis na ciasto pleśniak - domowy specjał z banalnym składem. Tylko trzy etapy i gotowe

Przepis na ciasto pleśniak znane jest w wielu domach - ta tradycyjna receptura to przysłowiowa bułka z masłem. Kluczem do sukcesu jest jednak krucha baza, owocowe wnętrze i bezowa pierzynka, która zwieńcza wszystkie smaki. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję - a samo przygotowanie trwa zaledwie moment.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe ciasta to wyznacznik perfekcyjnego smaku - wśród tradycyjnych smaków można jednak wyróżnić te nieco bardziej oryginalne. Mowa tu o pleśniaku, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i prostym przygotowaniem. Wystarczy pamiętać o trzech krokach i gotowe! 

Ciasto pleśniak - domowa klasyka wraca do łask

Pleśniak to klasyka wśród wypieków, z która trudno konkurować. Wszystko przez klasyczne warstwy, które w połączeniu dają idealny smak. Mowa tu o perfekcyjnym kruchym cieście, kwaśnym owocowym wnętrzu - najlepiej porzeczkowym i bezowej pierzynce. Słodka propozycja nie tylko podbije kubki smakowe domowników i gości, ale i nie zajmie zbyt wiele czasu - przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. 

Warto jednak duży nacisk postawić na udane ciasto kruche - składniki powinny być szybko łączone i zagniatane. Wówczas efekt będzie jak u babci! Co do owocowych dodatków można wykorzystać dżem z czarnej porzeczki lub śliwkowe powidła. Z kolei bezę należy przygotować z najwyższą starannością - mowa tu o suchym naczyniu i dbałości by do piany nie przedostało się białko czy skorupka. 

Zobacz wideo Czereśniowy cobbler

Przepis na domowe ciasto pleśniak - trzy warstwy i gotowe!

Składniki na kruchy spód: 

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 300 g masła, 
  • 5 żółtek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao. 

Beza: 

  • 5 białek,
  • 220 g cukru drobnego,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Dodatkowo: 

  • 500 g dżemu porzeczkowego,
  • cukier puder. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od naszej bazy, jaką jest kruchy spód. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystkie składniki wstępnie możemy posiekać nożem i przejść do energicznego ugniatania. Wskazówka - świetnie sprawdzi się w tej roli robot kuchenny z hakiem. 
  2. Z ciasta formujemy trzy kule. Jedną z ich łączymy energicznie z kakao i zawijamy w folię razem z jedną porcją i wkładamy do lodówki. Pozostałą, trzecią część przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód powinien być cienki. 
  3. Spód pieczemy 10 minut w 170 stopniach. Odkładamy do przestudzenia. 
  4. Na przygotowany spód wykładamy warstwę dżemu porzeczkowego. Wskazówka - owoce można zastąpić także agrestem lub powidłami śliwkowymi. 
  5. Kolejną warstwą jest ciasto kakaowe - wyciągamy je z zamrażalnika i ścieramy na tarce. 
  6. Z wcześniej odłożonych białek ubijamy bezę. Pod koniec procesu dodajemy stopniowo cukier i skrobię. Bezę wykładamy na ciasto, a następnie posypujemy startą porcją ciasta, które leżakowało w lodówce. 
  7. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 175 stopniach przez około 40 minut. 
  8. Gotowe ciasto pleśniak posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.