• Link został skopiowany

Chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku. Dodaj płaską łyżeczkę do bezy. Wyjdzie biała jak śnieg

Jak zrobić bezę idealną? Wbrew pozorom to nie takie proste, bo wystarczy niewielki błąd, aby masa opadła, zrobiła się mokra i brązowa. Dlatego w trakcie przyrządzania koniecznie pamiętaj o kilku zasadach.
Co zrobić, żeby beza była chrupiąca?
Bezy. Fot. Arkadiusz cichocki / Agencja Wyborcza.pl

Beza to popularny i uwielbiany deser, który można wykorzystać do innych słodkości lub zajadać się nim samodzielnie. Choć na pierwszy rzut oka przygotowanie nie wydaje się trudne, w rzeczywistości bywa wyzwaniem nawet dla doświadczonych cukierników. Sukces zależy tak naprawdę od niuansów, na które nie każdy zwraca uwagę. O czym więc pamiętać, aby zamiast chrupiącego na zewnątrz i miękkiego w środku deseru nie przyrządzić brązowej, rozlanej brei? 

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Co zrobić, żeby beza była chrupiąca? Obowiązkowo dodaj do masy

Do upieczenia idealnej bezy potrzebujesz zaledwie czterech składników i tylko kilku kroków. Mimo to wiele osób wciąż popełnia podstawowe błędy, które sprawiają, że deser nie wychodzi tak, jak powinien. Dlatego  ważne jest, aby sztywno trzymać się podstawowych zasad, które są kluczem do sukcesu. Zacznij od przygotowania produktów, czyli:

  • 6 białek jaj,
  • 300 g drobnego, białego cukru,
  • 1 łyżki soku z cytryny,
  • 1 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej.

PORADA! Jeśli zależy ci na idealnie białej bezie, zapomnij o dodaniu cukru trzcinowego lub brązowego, gdyż po upieczeniu deser wyjdzie w kolorze piasku. Nie używaj też cukru gruboziarnistego czy słodzików, bo może nie wyrosnąć. Oprócz tego zawsze trzymaj się reguły: na 1 jajko dodaj 50 g cukru.

Ubijanie białek
Ubijanie białek istock/@Pawel Kacperek

W jakiej temperaturze piec bezy i jak długo? Pilnuj tych zasad, a wyjdą perfekcyjne

Zanim weźmiesz się do przygotowywania bezy, upewnij się, że wszystkie produkty (zwłaszcza jajka) są w temperaturze pokojowej. Dzięki temu znacznie szybciej i lepiej się ubiją. Nie pomijaj dodatku mąki ziemniaczanej, bo to ona sprawia, że z zewnątrz wypiek zyska twardszą, chrupiącą skorupkę. Z kolei sok z cytryny to niezawodny sposób na sztywną i błyszczącą masę, co skutecznie uchroni ją przed opadnięciem w trakcie pieczenia. Pamiętaj, że miska do ubijania powinna być idealnie sucha i czysta. Co dalej?

  1. Piekarnik nastaw na 120 stopni i funkcję termoobiegu.
  2. Białka jaj wybij do czystej i suchej miski. Ważne jest, aby nie było w nich nawet kropelki żółtka. Następnie ubij je na sztywną masę.
  3. Kolejnym krokiem jest dalsze miksowanie i równocześnie powolne i stopniowe dodawanie pozostałych składników. Zacznij od cukru - dorzucaj do masy po łyżce. Masa powinna stać się błyszcząca.
  4. Teraz dodaj do niej mąkę ziemniaczaną, a na koniec łyżkę soku z cytryny.
  5. Gotową masę od razu umieść na blaszce wyłożonej papierem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 80 stopni i susz ją około 3 godziny. Gdy czas minie, pozwól jej wystygnąć przy uchylonych drzwiczkach urządzenia. Dzięki temu będzie miała idealną konsystencję, twardą z wierzchu, a rozpływającą się w ustach w środku, nie zrobi się żółta ani brązowa i przede wszystkim wyjdzie po prostu idealna. 

Często robisz bezę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: