Beza to popularny i uwielbiany deser, który można wykorzystać do innych słodkości lub zajadać się nim samodzielnie. Choć na pierwszy rzut oka przygotowanie nie wydaje się trudne, w rzeczywistości bywa wyzwaniem nawet dla doświadczonych cukierników. Sukces zależy tak naprawdę od niuansów, na które nie każdy zwraca uwagę. O czym więc pamiętać, aby zamiast chrupiącego na zewnątrz i miękkiego w środku deseru nie przyrządzić brązowej, rozlanej brei?
Do upieczenia idealnej bezy potrzebujesz zaledwie czterech składników i tylko kilku kroków. Mimo to wiele osób wciąż popełnia podstawowe błędy, które sprawiają, że deser nie wychodzi tak, jak powinien. Dlatego ważne jest, aby sztywno trzymać się podstawowych zasad, które są kluczem do sukcesu. Zacznij od przygotowania produktów, czyli:
PORADA! Jeśli zależy ci na idealnie białej bezie, zapomnij o dodaniu cukru trzcinowego lub brązowego, gdyż po upieczeniu deser wyjdzie w kolorze piasku. Nie używaj też cukru gruboziarnistego czy słodzików, bo może nie wyrosnąć. Oprócz tego zawsze trzymaj się reguły: na 1 jajko dodaj 50 g cukru.
Zanim weźmiesz się do przygotowywania bezy, upewnij się, że wszystkie produkty (zwłaszcza jajka) są w temperaturze pokojowej. Dzięki temu znacznie szybciej i lepiej się ubiją. Nie pomijaj dodatku mąki ziemniaczanej, bo to ona sprawia, że z zewnątrz wypiek zyska twardszą, chrupiącą skorupkę. Z kolei sok z cytryny to niezawodny sposób na sztywną i błyszczącą masę, co skutecznie uchroni ją przed opadnięciem w trakcie pieczenia. Pamiętaj, że miska do ubijania powinna być idealnie sucha i czysta. Co dalej?
Często robisz bezę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.