• Link został skopiowany

Na Dzień Teściowej zrobię jej ulubione ciasto bez pieczenia. Smakuje jak lubiana pralina

Dzień Teściowej nie jest w Polsce tak hucznie obchodzony jak choćby dzień kobiet, ale każdy powód jest dobry, żeby zrobić pyszne ciasto. Nasz dzisiejszy przepis akurat moja teściowa uwielbia i z tej okazji postanowiłam podzielić się z wami recepturą na boski deser bez pieczenia o smaku cudownej, kokosowej pralinki. Przygotowanie trwa tyle, co zrobienie budyniu.
Ciasto kokosowe
Jelena Janjetovic /Shutterstock

Moja teściowa na ciasto Raffaello mówi czasem kokosowe marzenie, bo smakuje tak, jakby ktoś dał jej kokosową gwiazdkę z nieba. Ten przepis jest banalny - to dwie warstwy słonych (tak, słonych) krakersów przełożonych aksamitnym kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi. To bardzo wdzięczny deser i niech was nie zdziwi dodatek solonych krakersów. Ciasto nie będzie słone, lecz słodkie, ale nie mulące, jak czasami bywa w przypadku deserów z budyniem. Jeśli chcesz zrobić naprawdę coś pysznego i to bez ślęczenia godzinami w kuchni, zapamiętaj ten przepis - przyda się na święta i każdą inną okazję. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na ciasto na kefirze. Łatwiej już się nie da

Na Dzień teściowej zrobię ciasto Raffaello. Minimum pracy, moc smaku

Składniki:

  • 3 opakowania solonych, prostokątnych krakersów (ok. 600 g),
  • 250 g masła (musi być miękkie),
  • 1 l mleka,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opcjonalnie: płatki migdałowe do dekoracji.

Ciasto Raffaello - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania budyniu. Do większego kubka lub garnuszka wlej mleko, dodaj cukier oraz budynie i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Następnie stopniowo wlewaj mleko z budyniami, cały czas mieszając.
  2. Kiedy masa zgęstnieje, gotuj ją na wolnym ogniu jeszcze przez minutę. Następnie zdejmij garnek z palnika i przykryj go folią aluminiową, by wierzch nie wysechł. Pozostaw do ostygnięcia, najlepiej w temperaturze pokojowej.
  3. Ciepłe masło utrzyj na puch. Następnie dodawaj partiami ostudzony budyń, cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodaj do kremu 150 g wiórków kokosowych.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie spód wyłóż krakersami i połóż na nich 1/3 kremu budyniowego. Przykryj ją kolejną warstwą krakersów. Następnie połóż kolejną porcję kremu, potem wiórki i ponownie krem. Wyrównaj wierzch i posyp pozostałymi wiórkami lub użyj płatków migdałowych.
  5. Tak przygotowane ciasto warto włożyć na jakiś czas do lodówki, by krakersy nabrały wilgoci, a krem stężał.
Więcej o: