Dzień Teściowej nie jest w Polsce tak hucznie obchodzony jak choćby dzień kobiet, ale każdy powód jest dobry, żeby zrobić pyszne ciasto. Nasz dzisiejszy przepis akurat moja teściowa uwielbia i z tej okazji postanowiłam podzielić się z wami recepturą na boski deser bez pieczenia o smaku cudownej, kokosowej pralinki. Przygotowanie trwa tyle, co zrobienie budyniu.
Jelena Janjetovic /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Moja teściowa na ciasto Raffaello mówi czasem kokosowe marzenie, bo smakuje tak, jakby ktoś dał jej kokosową gwiazdkę z nieba. Ten przepis jest banalny - to dwie warstwy słonych (tak, słonych) krakersów przełożonych aksamitnym kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi. To bardzo wdzięczny deser i niech was nie zdziwi dodatek solonych krakersów. Ciasto nie będzie słone, lecz słodkie, ale nie mulące, jak czasami bywa w przypadku deserów z budyniem. Jeśli chcesz zrobić naprawdę coś pysznego i to bez ślęczenia godzinami w kuchni, zapamiętaj ten przepis - przyda się na święta i każdą inną okazję.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na ciasto na kefirze. Łatwiej już się nie da
Na Dzień teściowej zrobię ciasto Raffaello. Minimum pracy, moc smaku
Składniki:
3 opakowania solonych, prostokątnych krakersów (ok. 600 g),
250 g masła (musi być miękkie),
1 l mleka,
200 g wiórków kokosowych,
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
3/4 szklanki cukru,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
opcjonalnie: płatki migdałowe do dekoracji.
Ciasto Raffaello - sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania budyniu. Do większego kubka lub garnuszka wlej mleko, dodaj cukier oraz budynie i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Następnie stopniowo wlewaj mleko z budyniami, cały czas mieszając.
Kiedy masa zgęstnieje, gotuj ją na wolnym ogniu jeszcze przez minutę. Następnie zdejmij garnek z palnika i przykryj go folią aluminiową, by wierzch nie wysechł. Pozostaw do ostygnięcia, najlepiej w temperaturze pokojowej.
Ciepłe masło utrzyj na puch. Następnie dodawaj partiami ostudzony budyń, cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodaj do kremu 150 g wiórków kokosowych.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie spód wyłóż krakersami i połóż na nich 1/3 kremu budyniowego. Przykryj ją kolejną warstwą krakersów. Następnie połóż kolejną porcję kremu, potem wiórki i ponownie krem. Wyrównaj wierzch i posyp pozostałymi wiórkami lub użyj płatków migdałowych.
Tak przygotowane ciasto warto włożyć na jakiś czas do lodówki, by krakersy nabrały wilgoci, a krem stężał.