Co zrobić z żółtek po bezie? Kogel-mogel to niejedyna opcja. Ciasto z resztek w sam raz do kawy

Beza to jeden z najbardziej lubianych deserów. Przygotowuje się ją z głównie z białek jajek i cukru. W kuchni zostają wtedy żółtka, z którymi nie ma co zrobić, a przynajmniej tak ci się tylko wydaje. Podpowiadamy, co można zrobić z samych żółtek.

Bezę przygotowuje się z białek jaj kurzych i cukru pudru (ewentualnie cukru kryształowego), a następnie piecze w niskiej temperaturze. Można przełożyć ją różnymi kremami albo serkiem mascarpone, ozdobić świeżymi owocami albo lodami waniliowymi. Oczywiście wersja bez żadnych dodatków też ma swoich fanów, bo jest aromatyczna sama w sobie. A co później z żółtkami? Na to również jest sposób. 

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Przepis na bezę z 6 białek. Co później zrobić z żółtkami?

Ciasto cieszy się dużą popularnością i często zastępuje tort na imprezach. W cukierniach można też znaleźć beziki, czyli drobne bezy w formie ciasteczek. Do tradycyjnego przepisu potrzebne są następujące składniki:

  • 6 białek,
  • 300 g drobnego cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Jak widzisz, w recepturze nie ma żółtek. Należy odpowiednio wcześniej oddzielić je od białek i odstawić na bok. Po zrobieniu deseru każdy z nas zastanawia się, co z nimi zrobić. Wcale nie muszą lądować w koszu. Możesz przyrządzić z nich kogel-mogel (deser na bazie ubitych żółtek i cukru), krem budyniowy, krem do tiramisu, domowe lody (żółtka, mleko, śmietanka i cukier) albo krem brulee.

PORADA! Beza będzie krucha w środku, jeśli upieczesz ją w wysokiej temperaturze. Jeśli ustawisz niską temperaturę, wyjdzie lekko ciągliwa.

Co można zrobić z żółtek po bezie?
Co można zrobić z żółtek po bezie? pexels.com/Katerina Holmes

Jakie ciasto można zrobić z samych żółtek? W kuchni nic się nie zmarnuje

Jeśli zrobiłeś bezę z myślą o świętach albo wizycie gości, z żółtek możesz przygotować drugie ciasto, którymi poczęstujesz bliskich. Beza jest bowiem bardzo słodka, więc nie każdemu może podpasować. Warto mieć w zanadrzu jakąś alternatywę. Do przyrządzenia drugiego deseru wykorzystasz owoce, których użyłeś do dekorowania bezy. Ja stawiam na prosty i szybki przepis na ciasto na żółtkach z malinami. Będą ci potrzebne:

  • 6 żółtek,
  • 200 g cukru,
  • 225 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka,
  • 100 g malin,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Zmiksuj żółtka z cukrem. Masa powinna być gładka i puszysta.
  2. Dodaj połowę mąki, proszek do pieczenia, mleko oraz sok z cytryny. Ponownie zmiksuj.
  3. Wsyp resztę mąki i znów zmiksuj.
  4. Przelej ciasto do tortownicy i ułóż na wierzchu maliny.
  5. Piecz 40 minut w 170 st. C.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: