• Link został skopiowany

Jak upiec bezę? Wystarczy połączyć z białkami kilka kropli tego składnika, a będzie doskonała

Beza to jeden z najtrudniejszych do przygotowania wyrobów cukierniczych. Aby mieć pewność, że się uda, należy dodać do niej kilka kropli soku z cytryny. Do bezy można przyrządzić krem ze śmietanki i mascarpone. Pychota!
Beza (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Krzysztof Hadrian / Agencja Wyborcza.pl

Chcesz zrobić bezę, ale boisz się, że nie wyjdzie? Bez obaw - jeśli dodasz do białek odrobinę soku z cytryny, z pewnością będzie idealna. Podajemy jeden z najbardziej podstawowych przepisów na ten wykwintny deser. Bezę można połączyć z ulubionymi owocami, sprawdzą się jagody, maliny i truskawki.

Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać

Przepis na bezę. Dodaj do niej kilka kropli soku z cytryny

Sok z cytryny wzmocni wiązania między białkami. Dzięki niemu beza nie opadnie.

Składniki:

Na bezę:

  • sześć białek,
  • półtorej szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka mąka ziemniaczana,
  • szczypta sol.

Na krem:

  • półtorej szklanki śmietanki kremówki,
  • pół opakowania mascarpone,
  • owoce, np. jagody albo maliny,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżka cukru pudru.

Do bezy można dodać ulubione owoce

Krem do bezy można zabarwić sokiem malinowym lub innym, w zależności od koloru, jaki chcemy uzyskać.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastaw na 175 st. C. Przygotuj blachę do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek i umieść je w misce. Ubij je mikserem. Podczas ubijania dodawaj stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i sól. Ubite białka przekładaj na papier do pieczenia. Formuj niewielkie, okrągłe porcje. 
  3. Bezę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 150 st. C. Zostaw bezy w piekarniku na około półtorej godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
  4. Przygotuj owoce. Umyj je i osusz. Ubij śmietankę z mascarpone oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  5. Bezy po wystygnięciu smaruj kremem i układaj na wierzchu owoce.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

 

Więcej o: