Chcesz zrobić bezę, ale boisz się, że nie wyjdzie? Bez obaw - jeśli dodasz do białek odrobinę soku z cytryny, z pewnością będzie idealna. Podajemy jeden z najbardziej podstawowych przepisów na ten wykwintny deser. Bezę można połączyć z ulubionymi owocami, sprawdzą się jagody, maliny i truskawki.
Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać
Przepis na bezę. Dodaj do niej kilka kropli soku z cytryny
Sok z cytryny wzmocni wiązania między białkami. Dzięki niemu beza nie opadnie.
Składniki:
Na bezę:
- sześć białek,
- półtorej szklanki cukru
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka mąka ziemniaczana,
- szczypta sol.
Na krem:
- półtorej szklanki śmietanki kremówki,
- pół opakowania mascarpone,
- owoce, np. jagody albo maliny,
- łyżka cukru waniliowego,
- łyżka cukru pudru.
Do bezy można dodać ulubione owoce
Krem do bezy można zabarwić sokiem malinowym lub innym, w zależności od koloru, jaki chcemy uzyskać.
Przygotowanie:
- Piekarnik nastaw na 175 st. C. Przygotuj blachę do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek i umieść je w misce. Ubij je mikserem. Podczas ubijania dodawaj stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i sól. Ubite białka przekładaj na papier do pieczenia. Formuj niewielkie, okrągłe porcje.
- Bezę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 150 st. C. Zostaw bezy w piekarniku na około półtorej godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
- Przygotuj owoce. Umyj je i osusz. Ubij śmietankę z mascarpone oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Bezy po wystygnięciu smaruj kremem i układaj na wierzchu owoce.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl