Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pączki to flagowy produkt tłustego czwartku, jak się jednak okazuje odmian i produktów, na których bazują, jest całkiem sporo. Przepis z dodatkiem ziemniaków to prawdziwy game changer, który gwarantuje świeżość przez nawet kilka dni, a do tego niepowtarzalny smak.
Pączki z ziemniaków - puszyste, miękkie i apetyczne
Jak się okazuje, ziemniaki mogą być zarówno dodatkiem do dań obiadowych, jak i słodkich deserów. Idealnym przykładem są pączki ziemniaczane, które kuszą smakiem, świeżością i puszystym ciastem. To ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji - bazą także jest ciasto drożdżowe, jednak dodatek warzyw odgrywa tu główną rolę. Warto podkreślić, że bulwy nie są wyczuwalne w smaku, jednak nadają całości puszystą, wyrośniętą strukturę.
Pączki z ziemniaków, podobnie jak te z klasycznego przepisu, śmiało, można nadziewać dowolnym kremem czy owocami. Świetnie smakują zarówno z marmoladą, jak i z konfiturą z róży czy powidłami.
Zobacz wideo
Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Przepis na puszyste pączki z ziemniaków
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 600 g mąki pszennej,
- 14 g suchych drożdży,
- 4 żółtka jajek,
- 50 g masła,
- 100 g cukru,
- 1/3 szklanki ciepłego mleka,
- szczypta soli
- dodatkowo - konfitura, dżem, cukier puder,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od ugotowania ziemniaków, przestudzenia i przeciśnięcia przez praskę.
- Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta drożdżowego - do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, drożdże, sól, jajka, masło, mleko i przestudzone ziemniaki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przechodzimy do wyrabiania.
- Ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut - warto skorzystać także z pomocy robota kuchennego ze specjalnym hakiem do wyrabiania. Po tym czasie przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy nw ciepłe miejsce na 40 minut.
- Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę oprószona mąką, rozwałkowujemy na grubość dwóch centymetrów. Przy pomocy szklanki wycinamy okręgi - tak przygotowane pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej) z obu stron do uzyskania rumianego, złotego koloru. Słodkości odsączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy. Następnie nadziewamy ulubionym dżemem i oprószamy cukrem pudrem.