Pączki ziemniaczane - przepis na karnawałowy smakołyk. Warzywo prawi, że wypiek będzie dłużej świeży

To już ostatni dzwonek na zapanowanie łakoci na tłusty czwartek. Wśród słodkości królują pączki. Warto nieco urozmaicić tradycyjny przepis i przygotować pączki z ziemniakami. Dodatek warzywa nie tylko wzbogaci smak, ale i sprawi, że pozostaną świeże nawet przez kilka dni.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pączki to flagowy produkt tłustego czwartku, jak się jednak okazuje odmian i produktów, na których bazują, jest całkiem sporo. Przepis z dodatkiem ziemniaków to prawdziwy game changer, który gwarantuje świeżość przez nawet kilka dni, a do tego niepowtarzalny smak. 

Pączki z ziemniaków - puszyste, miękkie i apetyczne

Jak się okazuje, ziemniaki mogą być zarówno dodatkiem do dań obiadowych, jak i słodkich deserów. Idealnym przykładem są pączki ziemniaczane, które kuszą smakiem, świeżością i puszystym ciastem. To ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji - bazą także jest ciasto drożdżowe, jednak dodatek warzyw odgrywa tu główną rolę. Warto podkreślić, że bulwy nie są wyczuwalne w smaku, jednak nadają całości  puszystą, wyrośniętą strukturę. 

Pączki z ziemniaków, podobnie jak te z klasycznego przepisu, śmiało, można nadziewać dowolnym kremem czy owocami. Świetnie smakują zarówno z marmoladą, jak i z konfiturą z róży czy powidłami. 

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Przepis na puszyste pączki z ziemniaków

Składniki: 

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 14 g suchych drożdży,
  • 4 żółtka jajek,
  • 50 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka,
  • szczypta soli
  • dodatkowo - konfitura, dżem, cukier puder,
  • olej.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków, przestudzenia i przeciśnięcia przez praskę. 
  2. Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta drożdżowego - do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, drożdże, sól, jajka, masło, mleko i przestudzone ziemniaki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przechodzimy do wyrabiania. 
  3. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut - warto skorzystać także z pomocy robota kuchennego ze specjalnym hakiem do wyrabiania. Po tym czasie przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy nw ciepłe miejsce na 40 minut. 
  4. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę oprószona mąką, rozwałkowujemy na grubość dwóch centymetrów. Przy pomocy szklanki wycinamy okręgi - tak przygotowane pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 
  5. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej) z obu stron do uzyskania rumianego, złotego koloru. Słodkości odsączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy. Następnie nadziewamy ulubionym dżemem i oprószamy cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.