kiwi
-
Wróg raka i cholesterolu. Ten superowoc rośnie w Polsce, a wiele osób wciąż go nie zna
Minikiwi jest nazywane polskim superowocem. Nasz kraj jest pionierem w jego uprawie. To kuzyn znanego nam kiwi z włochatą skórką, ale jest mniejszy i można go jeść w całości. Choć owoc powoli zyskuje na popularności, wciąż jest wiele osób, które...
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
Kiwi należy do tych owoców, które bez namysłu przed jedzeniem obieramy. Myśl o zjedzeniu ich ze skórką u wielu osób wywołuje co najmniej grymas na twarzy, jeśli nie gorzej. Jednak jak najbardziej można je jeść w taki sposób.
-
Dlaczego po zjedzeniu świeżego ananasa szczypie nas język? To wcale nie alergia pokarmowa, tylko enzymy, które trawią białko
Lubisz świeżego ananasa, ale podejrzewasz, że masz na niego alergię? Ból i szczypanie, które czujesz podczas jedzenia, to wcale nie uczulenie, tylko obecne w owocu białko, które "trawi" nasze ciało.
-
Po czym poznać, że kiwi jest idealnie dojrzałe? Dotknij skórki
Czy zdarzyło się wam kupić kiwi twarde jak kamień? A takie, które było już przejrzałe? Jest sposób, żeby dokładnie określić, czy jest już idealne do jedzenia.