kiwi
-
Ciasto żółw zachwyca, zanim trafi na stół. W środku słodki krem i puszysta niespodzianka
Co można zrobić z dużą ilością kiwi? Ciasto żółw to słodka niespodzianka, która rozbraja wyglądem. Niepozorne owoce zamieniają się w pancerz, a w środku czeka czekoladowy krem i biszkoptowe wnętrze. To deser, obok którego nikt nie przejdzie...
-
Trwa sezon na ten mało znany superowoc. Choć wygląda niepozornie, to jest istną bombą witaminową
Niedawno rozpoczął się sezon na niewielki, ale wyjątkowo zdrowy owoc. Jest kuzynem popularnego kiwi, ale smaczniejszym i bardziej wartościowym. A co to za rarytas i jak go jeść? Zobaczcie, co warto wiedzieć o tym naturalnym smakołyku.
-
Wróg raka i cholesterolu. Ten superowoc rośnie w Polsce, a wiele osób wciąż go nie zna
Minikiwi jest nazywane polskim superowocem. Nasz kraj jest pionierem w jego uprawie. To kuzyn znanego nam kiwi z włochatą skórką, ale jest mniejszy i można go jeść w całości. Choć owoc powoli zyskuje na popularności, wciąż jest wiele osób, które...
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
Kiwi należy do tych owoców, które bez namysłu przed jedzeniem obieramy. Myśl o zjedzeniu ich ze skórką u wielu osób wywołuje co najmniej grymas na twarzy, jeśli nie gorzej. Jednak jak najbardziej można je jeść w taki sposób.
-
Dlaczego po zjedzeniu świeżego ananasa szczypie nas język? To wcale nie alergia pokarmowa, tylko enzymy, które trawią białko
Lubisz świeżego ananasa, ale podejrzewasz, że masz na niego alergię? Ból i szczypanie, które czujesz podczas jedzenia, to wcale nie uczulenie, tylko obecne w owocu białko, które "trawi" nasze ciało.
-
Po czym poznać, że kiwi jest idealnie dojrzałe? Dotknij skórki
Czy zdarzyło się wam kupić kiwi twarde jak kamień? A takie, które było już przejrzałe? Jest sposób, żeby dokładnie określić, czy jest już idealne do jedzenia.