Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie

Kiwi należy do tych owoców, które bez namysłu przed jedzeniem obieramy. Myśl o zjedzeniu ich ze skórką u wielu osób wywołuje co najmniej grymas na twarzy, jeśli nie gorzej. Jednak jak najbardziej można je jeść w taki sposób.

Kiwi ze skórką jeść można, a nawet trzeba

Zjadłbyś kiwi ze skórką? - pytam męża. Uzyskuję ekspresową odpowiedź, zakończoną werbalną "kropką nienawiści" - Nie. - Powiedz coś więcej. - No kto by jadł owoc z futrem?

Okazuje się, że ludzie to robią i to żadna nowość (to typowy sposób jedzenia na przykład w Nowej Zelandii). Kiwi nadaje się do jedzenia ze skórką tak samo, jak brzoskwinia czy inne "włochate" owoce. Mało tego - nawet lepiej jest ich nie obierać. Dlaczego? Tak samo jak w przypadku innych owoców, które można jeść ze skórką, zarówno w niej samej, jak i tuż pod jej powierzchnią znajduje się najwięcej dobra - witamin, składników odżywczych, antyoksydantów. Obierając je, dość często po prostu ścinamy tę warstwę nasączoną bogactwem korzystnych dla nas substancji i wyrzucamy do kosza. To ogromna strata.

Zobacz wideo Więcej o boskich właściwościach kiwi znajdziecie w tym wideo.

Kiwi ze skórką - jak zjeść, by jak najmniej ją odczuć?

Jednak choćby skórka kiwi miała leczyć wszystkie choroby świata, wiele osób wciąż nie byłoby w stanie jej zjeść - przynajmniej nie w naturalnej formie. Nic dziwnego, jest przecież pokryta krótkimi, dość sztywnymi włoskami, które niespecjalnie zachęcają do jedzenia. Z taką awersją trudno przekonać się do zjedzenia kiwi. Jednak zawsze można trochę oszukać własne oczy i języki.

KiwiKiwi fot. Korn22 / shutterstock.com

Nie trzeba od razu wgryzać się w nie jak w jabłko - wtedy najbardziej odczujemy charakterystyczną powierzchnię. Przed zjedzeniem włoski można delikatnie zetrzeć tak, by nie uszkodzić za bardzo samej skórki. Dobrze to zrobić na przykład za pomocą twardszej strony czystego zmywaka. Inny sposób to pokrojenie owocu na plasterki, dzięki czemu kontakt z włoskami nie będzie aż tak odczuwalny.

Jest sposób, żeby dokładnie określić, czy kiwi jest już idealne do jedzenia.Po czym poznać, że kiwi jest idealnie dojrzałe? Dotknij skórki

Jeśli zaś "owoc z futrem" zupełnie wam nie przeszkadza, tym lepiej. Możecie je zjadać tak, jak do tej pory, tylko bez obierania. Pamiętajcie jednak, by porządnie umyć kiwi. Przez włochatą strukturę zanieczyszczenia czy środki zabezpieczające w trakcie transportu łatwiej do niej przylegają.

Ze skórką można też jeść inny owoc, który - gdy trafi w nasze ręce - wzbudza pewne wątpliwości. Jest w końcu cytrusem, a tych (podobnie jak ananasów czy bananów) nie jada się bez wcześniejszego obrania. Egzotyczny kumkwat coraz częściej pojawia się w stałych ofertach sklepów. Więcej o nim:

Kumkwat to owoc bardzo aromatyczny o niepowtarzalnym smaku i zapachu. Jego miąższ jest kwaśny, wręcz cierpki, skórka natomiast - słodkaKumkwat - maleńki cytrus, którego możesz jeść razem ze skórką

Kiwi ze skórką - co sądzicie o zjedzeniu całego owocu? A może robicie tak od lat i to dla was żadna nowość?

Więcej o: