Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
W wielu domach często przygotowywanym wypiekiem było ciasto Zośka. Nazwa nie kryje w sobie żadnej historii. To tradycyjna i domowa receptura, kojarzona z dzieciństwem i słodkościami od babci. Ciasto złożone z warstw bardzo ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. W internecie można znaleźć sporo wersji tego ciasta, my prezentujemy przepis na tradycyjną Zośkę z ciastem ucieranym.
Więcej przepisów na ciasto ucierane znajdziesz w naszym artykule: Ciasto ucierane z jabłkami. To już ten czas w roku! Czas na pyszności z jabłkami w roli głównej
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
Ciasto Zośka - przepis jak za dawnych lat
Składniki na ciasto:
- 300 g margaryny
- 250 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 6 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki amoniaku
- cukier waniliowy
- ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę I:
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 słoik drylowanych wiśni
- powidło śliwkowe
Składniki na masę II:
- 1 galaretka żółta
- opakowanie śnieżki
- 200 ml mleka
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. Ucieramy żółtka z margaryną, cukrem pudrem i waniliowym. Robimy to w tradycyjny sposób lub mikserem. Dodajemy przesianą mąkę, amoniak i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy i dzielimy na trzy części. Pierwsza pozostaje biała, do drugiej dodajemy ½ szklanki orzechów a do trzeciej kakao. Każdą część pieczemy osobno, najlepiej w blaszce o wymiarach 36 × 20 cm.
- Przygotowujemy pierwszą masę. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Czekamy, aż zacznie tężeć i dodajemy drylowane wiśnie. Tak przygotowaną masę nakładamy na biały spód i przykrywamy orzechowym plackiem.
- Aby przygotować drugą masę, należy rozpuścić galaretkę w szklance wody i ostudzić. Śnieżkę ubijamy z mlekiem, następnie dodajemy galaretkę. ½ masy wyłożyć na orzechowy spód i przykrywamy kakaowym i ponownie wykładamy masę. Tak przygotowane ciasto możemy ozdobić z wierzchu startą czekoladą, orzechami lub wiśniami. Ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Ciasto ucierane - co to takiego?
Nazwa ciasto ucierane pochodzi od sposobu łączenia składników poprzez ucieranie drewnianą pałką w makutrze. To bardzo dobrze znana receptura, z której korzystały nasze babcie. Ciasta te, często łączy się z ubitą pianą z białek. Są bardzo proste i niemal zawsze wychodzą udane.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.