Ciasto Zośka to klasyka, której warto dać drugie życie. Tu rządzi zasada trzech części

Zastanawiasz się, jakie ciasto przygotować na weekend? A może szukasz ciekawej, domowej receptury, którą zaskoczysz swoich gości? Ciasto Zośka to ciekawy i smaczny pomysł na odrobinę słodyczy. Słodkie warstwy idealnie komponują się lekkim kwaśnym smakiem wyczuwalnym w owocach. Mamy sprawdzony przepis.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

W wielu domach często przygotowywanym wypiekiem było ciasto Zośka. Nazwa nie kryje w sobie żadnej historii. To tradycyjna i domowa receptura, kojarzona z dzieciństwem i słodkościami od babci. Ciasto złożone z warstw bardzo ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. W internecie można znaleźć sporo wersji tego ciasta, my prezentujemy przepis na tradycyjną Zośkę z ciastem ucieranym.

Więcej przepisów na ciasto ucierane znajdziesz w naszym artykule: Ciasto ucierane z jabłkami. To już ten czas w roku! Czas na pyszności z jabłkami w roli głównej

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Ciasto Zośka - przepis jak za dawnych lat

Składniki na ciasto:

  • 300 g margaryny
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ½  łyżeczki amoniaku
  • cukier waniliowy
  • ½  szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę I:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 słoik drylowanych wiśni
  • powidło śliwkowe

Składniki na masę II:

  • 1 galaretka żółta
  • opakowanie śnieżki
  • 200 ml mleka

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od przygotowania ciasta. Ucieramy żółtka z margaryną, cukrem pudrem i waniliowym. Robimy to w tradycyjny sposób lub mikserem. Dodajemy przesianą mąkę, amoniak i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy i dzielimy na trzy części. Pierwsza pozostaje biała, do drugiej dodajemy ½ szklanki orzechów a do trzeciej kakao. Każdą część pieczemy osobno, najlepiej w blaszce o wymiarach 36 × 20 cm.
  • Przygotowujemy pierwszą masę. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Czekamy, aż zacznie tężeć i dodajemy drylowane wiśnie. Tak przygotowaną masę nakładamy na biały spód i przykrywamy orzechowym plackiem
  • Aby przygotować drugą masę, należy rozpuścić galaretkę w szklance wody i ostudzić. Śnieżkę ubijamy z mlekiem, następnie dodajemy galaretkę. ½ masy wyłożyć na orzechowy spód i przykrywamy kakaowym i ponownie wykładamy masę. Tak przygotowane ciasto możemy ozdobić z wierzchu startą czekoladą, orzechami lub wiśniami. Ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Ciasto ucierane - co to takiego?

Nazwa ciasto ucierane pochodzi od sposobu łączenia składników poprzez ucieranie drewnianą pałką w makutrze. To bardzo dobrze znana receptura, z której korzystały nasze babcie. Ciasta te, często łączy się z ubitą pianą z białek. Są bardzo proste i niemal zawsze wychodzą udane. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.