Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Ciasto bez pieczenia to nie tylko wafle przekładane dżemem czy kremem. Coraz ciekawsze i bardziej pomysłowe propozycje zyskują na popularności. Nic dziwnego - robi się je zdecydowanie szybciej, a smakują co najmniej tak samo dobrze, jak te tradycyjne. No i nie trzeba mieć piekarnika! Sprawdźcie trzy pyszne przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia.
Składniki:
Na spód:
Na masę:
Ciasteczka z kremem mielimy lub rozgniatamy. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i wszystko razem mieszamy. Okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm wyklejamy okruchami (można uprzednio wyłożyć ją papierem do pieczenia) i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a ciasteczka kroimy na mniejsze kawałki. Do dużej misy wykładamy serek twarogowy, miksujemy go, a potem dodajemy porcjami śmietankę. Wlewamy także przestudzoną żelatynę, dodajemy trochę aromatu waniliowego i ponownie miksujemy. Na koniec wrzucamy pokruszone ciasteczka i mieszamy drewnianą łyżką.
Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek. Całość chłodzimy przez kilka godzin (a najlepiej całą noc) w lodóce. Przyozdabiamy świeżymi owocami, listkami mięty lub dodatkową porcją ciastek.
Składniki:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej porcjami serek mascarpone, mleko w proszku i cukier, a także przestudzoną żelatynę, łączymy. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko łyżką.
Spód małej kwadratowej formy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim krakersy, a na nich rozsmarowujemy warstwę masy kokosowej. Układamy kolejne krakersy i kolejną porcję masy. Na wierzchu powinien być również krem - można go także rozsmarować po bokach ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Składniki:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek mascarpone i cukier puder, dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy połowę kremu do większej miseczki i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę, łączymy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę ciasteczek. Wykładamy na nią całą masę czekoladową. Na to kładziemy kolejną warstwę ciastek i wykładamy warstwę śmietankową. Na wierzchu układamy maliny i zalewamy je wystudzoną galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.