Ciasta bez pieczenia. Proste i popularne desery, które zrobisz błyskawicznie

Zepsuty piekarnik? Brak składników na wypieki? To jeszcze nie są powody, przez które należy odmówić sobie deseru. Mamy dziś dla was trzy propozycje na pyszne ciasta bez pieczenia. Jak je zrobić?

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Ciasto bez pieczenia to nie tylko wafle przekładane dżemem czy kremem. Coraz ciekawsze i bardziej pomysłowe propozycje zyskują na popularności. Nic dziwnego - robi się je zdecydowanie szybciej, a smakują co najmniej tak samo dobrze, jak te tradycyjne. No i nie trzeba mieć piekarnika! Sprawdźcie trzy pyszne przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia. 

Sernik ciasteczkowy - przepis

Składniki:

Na spód:

  • 200 g ciasteczek kakaowych z kremem,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

Na masę:

  • 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka),
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 4 łyżeczki żelatyny lub agaru,
  • 1/4 szklanki wrzątku,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • 10 ciasteczek kakaowych z kremem

Jak zrobić sernik ciasteczkowy?

Ciasteczka z kremem mielimy lub rozgniatamy. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i wszystko razem mieszamy. Okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm wyklejamy okruchami (można uprzednio wyłożyć ją papierem do pieczenia) i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a ciasteczka kroimy na mniejsze kawałki. Do dużej misy wykładamy serek twarogowy, miksujemy go, a potem dodajemy porcjami śmietankę. Wlewamy także przestudzoną żelatynę, dodajemy trochę aromatu waniliowego i ponownie miksujemy. Na koniec wrzucamy pokruszone ciasteczka i mieszamy drewnianą łyżką.

Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek. Całość chłodzimy przez kilka godzin (a najlepiej całą noc) w lodóce. Przyozdabiamy świeżymi owocami, listkami mięty lub dodatkową porcją ciastek. 

Kokosowa chmurka - przepis

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 50 g mleka w proszku,
  • 3 łyżki wrzątku,
  • 1 łyżka żelatyny lub agaru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 200 g słonych krakersów

Jak zrobić ciasto kokosowa chmurka?

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej porcjami serek mascarpone, mleko w proszku i cukier, a także przestudzoną żelatynę, łączymy. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko łyżką. 

Zobacz wideo

Spód małej kwadratowej formy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim krakersy, a na nich rozsmarowujemy warstwę masy kokosowej. Układamy kolejne krakersy i kolejną porcję masy. Na wierzchu powinien być również krem - można go także rozsmarować po bokach ciasta.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 

Ciasto bez pieczenia z malinami na dużą blachę - przepis

Składniki:

  • 1 l śmietanki kremówki,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 400 g malin (rozmrożonych lub świeżych),
  • 2 galaretki malinowe,
  • 500 ml wrzątku,
  • 350 g herbatników zwykłych lub kakaowych

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z malinami?

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek mascarpone i cukier puder, dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy połowę kremu do większej miseczki i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę, łączymy. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę ciasteczek. Wykładamy na nią całą masę czekoladową. Na to kładziemy kolejną warstwę ciastek i wykładamy warstwę śmietankową. Na wierzchu układamy maliny i zalewamy je wystudzoną galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.