Budyń waniliowy

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 30.01.2020 23:18
(brak ocen)
OCEŃ
Budyń waniliowy
Budyń waniliowy
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 Połowę mleka z cukrem waniliowym, miąższem z laski wanilii i masłem doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodajemy do wrzącego mleka, energicznie mieszając trzepaczką. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy, mieszając, 1-2 minuty. Przelewamy do salaterki i przykrywamy folią do żywności, by nie zrobił się kożuch. Chłodzimy 3 godziny.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.