Ciasto szarlotka - pyszne domowe wypieki
Ciasto szarlotka swoją nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie Pruskiej (od 1825 roku cesarzowej Rosji). Kojarzona z jabłkami szarlotka na kruchym cieście, może być przekładana również gruszkami, śliwkami, morelami czy brzoskwiniami.
Przepis na szarlotkę - istotne są owoce
Szarlotka, nazywana również jabłecznikiem, składa się z warstw ciasta kruchego, które jest przekładane jabłkami. Z mnogości odmian w szarlotce najlepiej sprawdzą się kwaśniejsze odmiany.
Polecane odmiany jabłek do szarlotki to:
- Antonówka
- Szara reneta
- Gloster
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby w cieście znalazły się bardziej słodkie w smaku odmiany, takie jak:
- Champion
- Złota reneta
- Lobo
- Papierówka
- Ligol
Ważne jest to, żeby jabłka nie miały śladów zepsucia np. drobnych, brązowych plamek. Takie owoce są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.
Do szarlotki dodawać możemy zarówno jabłka surowe, jak i podduszone. Dobrym rozwiązaniem jest wcześniejsze przygotowanie domowych przetworów z tych owoców. Przygotowane w sezonie, pasteryzowane w słoikach jabłka pozwolą na zaoszczędzenie czasu przy robieniu szarlotki.
Szarlotka z bezą - przepis na pyszne ciasto
Oto przepis na szarlotkę z bezą:
Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 400 g mąki pszennej
- 5 żółtek jaj średniej wielkości
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Beza:
- 5 białek jaj
- 40 g budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 3/4 szklanki (o pojemności 250 ml) drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- cukier do smaku
Wykonanie:
- Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dokładamy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i mieszamy.
- Do sypkich składników dodajemy pokrojone na kawałki, lub starte na tarce o grubych oczkach zimne masło oraz żółtka. Dość szybko zagniatamy kruche ciasto.
- Ciasto formujemy w kulę, dzielimy na 2 połówki (1/3 i 2/3 ciasta), które następnie wkładamy do lodówki na godzinę.
- Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie należy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon (ewentualnie trochę cukru do smaku) i mieszamy.
- Beza: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie wsypujemy budyń w proszku, wlewamy sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników.
- Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (środkowy poziom, grzałka góra - dół) i pieczemy spód przez 15 minut.
- Mniejszą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Na upieczony spód kładziemy odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, następnie kładziemy bezę i na koniec posypujemy startym ciastem.
- Pieczemy ciasto w piekarniku (temperatura 180 stopni Celsjusza, grzałka góra - dół) przez około 40 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy szarlotkę z piekarnika, studzimy. Szarlotkę z bezą możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Oto kolejny przygotowany przez nas przepis. Szarlotka z budyniem sprawdzi się na każdą okazję i jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 500 ml mleka
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier do smaku
Wykonanie:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do naczynia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy.
- Do sypkich składników dodajemy pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach zimne masło i palcami łączymy ze sobą, aż powstanie kruszonka.
- Dokładamy jajko i dość szybko zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli wydaje nam się ono za suche, to możemy dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany 18%. Gdy jest zbyt rzadkie i klei się do rąk, podsypujemy mąką.
- Uformowane w kulę ciasto dzielimy na dwie części, które osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Przygotowujemy budyń wg. przepisu podanego na opakowaniu.
- Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobne kawałki. Tak przygotowane wkładamy do garnka, dodajemy cynamon i podduszamy przez około 15 - 20 minut. Jeżeli owoce są bardzo kwaśne, dodajemy nieco cukru do smaku.
- Po upływie godziny wyjmujemy jedną połówkę ciasta z lodówki i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 21 x 28 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
- Na ciasto wykładamy jabłka, na nie budyń.
- Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną kruszonkę sypiemy na warstwę budyniu.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut (grzałka góra - dół, środkowa półka).
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy do ostudzenia. Możemy dodatkowo posypać wierzch cukrem pudrem.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką - przepis krok po kroku
Na koniec przedstawiamy przepis na szarlotkę na kruchym cieście z kruszonką:
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g schłodzonego masła
- 80 g cukru drobnego do wypieków
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- opakowanie (8 g) cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- 100 g cukru
Wykonanie:
- Przesianą mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy schłodzone masło - pokrojone na kawałki lub starte na tarce o dużych oczkach, oraz jajko.
- Dłońmi dość szybko zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli składniki nie chcą się dobrze połączyć, jest za dużo mąki, to możemy dodać jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany lub żółtko.
- Uformowane w kulę ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz cynamon i dokładnie mieszamy.
- Po upływie określonego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i starannie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 24 x 24 cm.
- Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
- Na ciasto wykładamy równomiernie jabłka - powinny być lekko odciśnięte z soku.
- Czas na kruszonkę: mąkę łączymy z cukrem i mieszamy. Dodajemy schłodzone i pokrojone na kawałki masło (można dodać łyżeczkę kakao). Palcami wszystko mieszamy i rozcieramy składniki, aż powstaną niewielkie grudki ciasta.
- Jabłka posypujemy kruszonką.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (środkowy poziom, grzałka góra - dół) i pieczemy przez około 50 - 60 minut.
- Po upieczeniu szarlotkę z kruszonką wyjmujemy z piekarnika. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, i podać je z lodami lub bitą śmietaną.
Przepis - szarlotka. Porady
- Nie przedłużajmy czasu zagniatania kruchego ciasta, gdyż będzie ono zbyt twarde
- Jeżeli ciasto ciężko się ugniata, warto dodać do niego dodatkowe żółtko lub łyżkę śmietany
- Do owoców doskonale pasują korzenne przyprawy: cynamon oraz goździki. Możemy również skorzystać z przyprawy do piernika.
- Jako dodatek do kruszonki doskonale sprawdzą się również płatki migdałowe lub pokrojone orzechy. Mąkę pszenną możemy zastąpić np. kokosową lub inną "zdrowszą".
Zobacz też: Sernik Oreo - przepis na niebiańską ucztę. Podajemy sprawdzoną recepturę