Szarlotka. Przedstawiamy banalne przepisy na najlepsze szarlotki na świecie!

Szarlotka jest ciastem, które kojarzy się z jesienią. Jednak całoroczny dostęp do owoców sprawia, że o każdej porze roku możemy cieszyć się jej smakiem. Szarlotka z budyniem, bezą lub klasyczna na kruchym cieście, jest niezwykle prosta w wykonaniu, co szczególnie docenią kuchenni laicy.

Ciasto szarlotka - pyszne domowe wypieki 

Ciasto szarlotka swoją nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie Pruskiej (od 1825 roku cesarzowej Rosji). Kojarzona z jabłkami szarlotka na kruchym cieście, może być przekładana również gruszkami, śliwkami, morelami czy brzoskwiniami.

Przepis na szarlotkę - istotne są owoce

Szarlotka, nazywana również jabłecznikiem, składa się z warstw ciasta kruchego, które jest przekładane jabłkami. Z mnogości odmian w szarlotce najlepiej sprawdzą się kwaśniejsze odmiany.

Polecane odmiany jabłek do szarlotki to:

  • Antonówka
  • Szara reneta
  • Gloster

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby w cieście znalazły się bardziej słodkie w smaku odmiany, takie jak:

  • Champion
  • Złota reneta
  • Lobo
  • Papierówka
  • Ligol

Ważne jest to, żeby jabłka nie miały śladów zepsucia np. drobnych, brązowych plamek. Takie owoce są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.

Do szarlotki dodawać możemy zarówno jabłka surowe, jak i podduszone.  Dobrym rozwiązaniem jest wcześniejsze przygotowanie domowych przetworów z tych owoców. Przygotowane w sezonie, pasteryzowane w słoikach jabłka pozwolą na zaoszczędzenie czasu  przy robieniu szarlotki.

Szarlotka z bezą - przepis na pyszne ciasto

Oto przepis na szarlotkę z bezą:

Składniki:

  • 200 g zimnego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 żółtek jaj średniej wielkości
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Beza:

  • 5 białek jaj
  • 40 g budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 3/4 szklanki (o pojemności 250 ml) drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

  1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dokładamy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i mieszamy.
  2. Do sypkich składników dodajemy pokrojone na kawałki, lub starte na tarce o grubych oczkach zimne masło oraz żółtka. Dość szybko zagniatamy kruche ciasto.
  3. Ciasto formujemy w kulę, dzielimy na 2 połówki (1/3 i 2/3 ciasta), które następnie wkładamy do lodówki na godzinę.
  4. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie należy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon (ewentualnie trochę cukru do smaku) i mieszamy.
  5. Beza: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie wsypujemy budyń w proszku, wlewamy sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników.
  6. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  7. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (środkowy poziom, grzałka góra - dół) i pieczemy spód przez 15 minut.
  8. Mniejszą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach.
  9. Na upieczony spód kładziemy odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, następnie kładziemy bezę i na koniec posypujemy startym ciastem.
  10. Pieczemy ciasto w piekarniku (temperatura 180 stopni Celsjusza, grzałka góra - dół) przez około 40 minut.
  11. Po upieczeniu wyjmujemy szarlotkę z piekarnika, studzimy. Szarlotkę z bezą możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?

Oto kolejny przygotowany przez nas przepis. Szarlotka z budyniem sprawdzi się na każdą okazję i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 500 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do naczynia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy.
  2. Do sypkich składników dodajemy pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach zimne masło i palcami łączymy ze sobą, aż powstanie kruszonka.
  3. Dokładamy jajko i dość szybko zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli wydaje nam się ono za suche, to możemy dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany 18%. Gdy jest zbyt rzadkie i klei się do rąk, podsypujemy mąką.
  4. Uformowane w kulę ciasto dzielimy na dwie części, które osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  5. Przygotowujemy budyń wg. przepisu podanego na opakowaniu.
  6. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobne kawałki. Tak przygotowane wkładamy do garnka, dodajemy cynamon i podduszamy przez około 15 - 20 minut. Jeżeli owoce są bardzo kwaśne, dodajemy nieco cukru do smaku.
  7. Po upływie godziny wyjmujemy jedną połówkę ciasta z lodówki i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 21 x 28 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  8. Na ciasto wykładamy jabłka, na nie budyń.
  9. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną kruszonkę sypiemy na warstwę budyniu.
  10. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut (grzałka góra - dół, środkowa półka).
  11. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy do ostudzenia. Możemy dodatkowo posypać wierzch cukrem pudrem.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką - przepis krok po kroku

Na koniec przedstawiamy przepis na szarlotkę na kruchym cieście z kruszonką:

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 80 g cukru drobnego do wypieków
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • opakowanie (8 g) cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru

Wykonanie:

  1. Przesianą mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
  2. Do suchych składników dodajemy schłodzone masło - pokrojone na kawałki lub starte na tarce o dużych oczkach, oraz jajko.
  3. Dłońmi dość szybko zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli składniki nie chcą się dobrze połączyć, jest za dużo mąki, to możemy dodać jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany lub żółtko.
  4. Uformowane w kulę ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  5. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz cynamon i dokładnie mieszamy.
  6. Po upływie określonego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i starannie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 24 x 24 cm.
  7. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  8. Na ciasto wykładamy równomiernie jabłka - powinny być lekko odciśnięte z soku.
  9. Czas na kruszonkę: mąkę łączymy z cukrem i mieszamy. Dodajemy schłodzone i pokrojone na kawałki masło (można dodać łyżeczkę kakao). Palcami wszystko mieszamy i rozcieramy składniki, aż powstaną niewielkie grudki ciasta.
  10. Jabłka posypujemy kruszonką.
  11. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (środkowy poziom, grzałka góra - dół) i pieczemy przez około 50 - 60 minut.
  12. Po upieczeniu szarlotkę z kruszonką wyjmujemy z piekarnika. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, i podać je z lodami lub bitą śmietaną.

Przepis - szarlotka. Porady

  • Nie przedłużajmy czasu zagniatania kruchego ciasta, gdyż będzie ono zbyt twarde
  • Jeżeli ciasto ciężko się ugniata, warto dodać do niego dodatkowe żółtko lub łyżkę śmietany
  • Do owoców doskonale pasują korzenne przyprawy: cynamon oraz goździki. Możemy również skorzystać z przyprawy do piernika.
  • Jako dodatek do kruszonki doskonale sprawdzą się również płatki migdałowe lub pokrojone orzechy. Mąkę pszenną możemy zastąpić np. kokosową lub inną "zdrowszą".

Zobacz też: Sernik Oreo - przepis na niebiańską ucztę. Podajemy sprawdzoną recepturę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.