Zastąp nim masło, a nie pożałujesz. Szarlotka będzie wybitna

Szarlotka to zdecydowanie jedno z ulubionych ciast Polaków. Przepis na szarlotkę jest banalny, ale jedna zmiana w przepisie może zdziałać cuda i sprawić, że ciasto będzie delikatne. Jaki jest sekret idealnej szarlotki? Nie musisz robić klasycznego ciasta kruchego, żeby smakowała wybitnie.

Więcej przepisów na ciasta z efektem wow znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szarlotka to ciasto, które kochamy wszyscy. Podstawą tradycyjnego przepisu na szarlotkę jest ciasto kruche, ale nasz przepis na szarlotkę jest prosty i błyskawiczny - zastąp masło olejem i po prostu zmiksuj składniki. Nie musisz zagniatać i wałkować ciasta, a i tak szarlotka będzie wyśmienita, a do tego nieco zdrowsza.

Szarlotka z olejem - przepis na błyskawiczne ciasto

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju

Szybka szarlotka bez masła - sposób wykonania

  1. Jabłka obierz i pokrój w dość drobną kostkę.
  2. Do miski wbij jajka i ubij je mikserem. Stopniowo dodawaj do jajek cukier, nie przerywając miksowania.
  3. Do miski z jajkami dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksuj, na koniec wlewaj cienką strużką olej.
  4. Do ciasta dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj. 
  5. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wlej ciasto i wyrównaj wierzch. Piecz szarlotkę przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Gotową szarlotkę posyp cukrem pudrem.

Rach-ciach i pyszna szarlotka gotowa. Od dziś już nie musisz męczyć się z tradycyjnym ciastem kruchym, szarlotka z olejem smakuje równie dobrze. Sprawdź i się przekonaj. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.