Fasolka po bretońsku na szybko. Obiad dla całej rodziny w niecałe 20 minut

Fasolka po bretońsku to danie, które wszyscy kochamy. Jeśli jednak nie masz czasu na długie moczenie i gotowanie fasoli, mamy dla ciebie rozwiązanie. Przepis na fasolkę po bretońsku jest dobrze znany, ale możesz go uprościć, używając fasoli z puszki. Zaoszczędzisz czas, a potrawa wyjdzie idealna.

Więcej przepisów na szybki obiad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Fasolka po bretońsku to danie, które smakuje każdemu, niezależnie od wieku. Przepis jest bardzo prosty, ale my go jeszcze uprościliśmy i skróciliśmy czas gotowania do minimum. Fasola z puszki? Owszem, nie należy się jej obawiać - potrawa wyjdzie idealna, a ty zaoszczędzisz czas i...gaz. Zapraszam do prostego przepisu na szybki obiad dla całej rodziny.

Robert Makłowicz wyznaje: Parówek się nie gotuje!Gotujesz parówki? To źle! Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek"

Szybka fasolka po bretońsku - przepis

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli w zalewie
  • 300-400 g wędzonej kiełbasy (polecam myśliwską lub jałowcową)
  • ok. 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża żółta cebula
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • koncentrat pomidorowy (1 czubata łyżka)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Fasolka po bretońsku na szybko - sposób wykonania:

  1. Przygotuj dużą patelnię lub szeroki rondel. Rozgrzej dwie łyżki oleju i dodaj boczek pokrojony w kostkę. Podsmaż go, a gdy będzie rumiany, dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj kiełbasę pokrojoną w talarki i chwilę podsmażaj.
  2. Następnie wlej passatę i dodaj koncentrat. Dopraw kilkoma listkami laurowymi oraz kilkoma kulkami ziela angielskiego i doprowadź do zagotowania. Gotuj przez 5 minut.
  3. Fasolkę odcedź na sicie i dodaj do bulgoczącego sosu. Gotuj całość na wolniejszym ogniu przez kilka minut, pod koniec dopraw do smaku solą i pierzem.

Przepis na najlepsze naleśnikiSprawdzony sposób na smaczne śniadanie? Naleśniki. Jak je podać?

Rach-ciach i pyszny obiad gotowy. Jeśli twój grafik jest napięty, a masz ochotę na coś pożywnego, koniecznie wypróbuj ten przepis. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: