Naleśniki to prawdziwy śniadaniowy klasyk. Trudno się dziwić, ta potrawa jest szybka i prosta w przygotowaniu. Można także przygotować ją dzień wcześniej, dzięki temu rano zaoszczędzimy trochę czasu. Jej zaletą jest również duża uniwersalność, każdy z domowników może wybrać ulubione nadzienie.
Szukasz pomysłu na śniadanie? Sprawdź Gazeta.pl!
Naleśnikowe ciasto jest szybkie i proste do przygotowania, dlatego nawet osoby, które na co dzień niewiele czasu spędzają w kuchni, bez problemu powinny sobie poradzić z jego przyrządzeniem.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy na gładkie ciasto i podlewamy odrobiną wody gazowanej. Dzięki temu ciasto będzie bardziej napowietrzone i delikatniejsze. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Porcjami wlewamy tam niewielkie ilości ciasta. Cienki placek smażymy z obu stron i przekładamy na talerz.
Na słodko
Naleśniki świetnie smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Fani klasyki z pewnością wybiorą naleśniki posmarowane owocowym dżemem i polane śmietaną.
Z kolei osoby, które dbają o linię, mogą pokusić się o podanie naleśnika z serkiem typu skyr lub kvarg. Oba te jogurty mogą poszczycić się dużą zawartością białka, dlatego wypełnienie nimi naleśnikowego ciasta będzie świetną propozycją na pełnowartościowy posiłek.
Słodka wersja naleśników, uwielbiana przez najmłodszych koneserów tej potrawy to oczywiście ciasto posmarowane kremem czekoladowym. Od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale na co dzień warto zastąpić gotowe smarowidło, tym domowej roboty.
Na słono
Wytrawna wersja naleśników sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Mięsny lub warzywny farsz owinięty plackiem z powodzeniem może zastąpić danie obiadowe. Naleśniki na słono świetnie komponują się z pokrojoną w kostkę i podsmażoną w przyprawach piersią z kurczaka.
Dobrze smakują również z podsmażonym mięsem mielonym. Tę wersję warto doprawić ostrą papryką, dodać do niej cebulę, kukurydzę i czerwoną fasolę, a także odrobinę pomidorowego koncentratu. Dzięki temu wprowadzimy do naszej diety nieco meksykańskich smaków.
Naleśnikowe ciasto dobrze smakuje także w towarzystwie parówek. Wystarczy owinąć nim cienkie kiełbaski, a całość posypać startym serem i posiłek będzie gotowy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.