Szarlotka z kruszonką - przepis na ciasto idealne

Szarlotka z kruszonką to propozycja na smakowity deser o każdej porze roku. Kruche ciasto przekładane warstwą aromatycznych jabłek, i posypane maślaną kruszonką z pewnością zadowoli niejednego łasucha. Szarlotka z kruszonką wykonana zgodnie z tym przepisem z pewnością się uda!

Szarlotka z kruszonką - przepis na klasyczne kruche ciasto

Szarlotka to ukochane ciasto wielu z nas. Kojarzy się z dzieciństwem, słodkimi wypiekami przygotowywanymi w domu rodzinnym. Ten prosty i łatwy deser możemy przygotować na wiele rozmaitych sposobów, a przepisów znajdziemy tak wiele, że czasami trudno zdecydować się na wybór jednej receptury. Proponujemy przepis na szarlotkę z kruszonką.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (3/4 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 150 g schłodzonego masła
  • 80 g cukru (1/4 szklanki lub 6 łyżek stołowych o pojemności 15 ml)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek (antonówka, szara reneta, papierówka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru

Wykonanie:

1. Przesianą mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.

2. Do sypkich składników dodajemy zimne masło - pokrojone na kawałki lub starte na tarce o dużych oczkach oraz jajko.

3. Dłońmi lub mikserem (hak do ciasta kruchego) dość szybko zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli składniki nie chcą się dobrze połączyć lub jest za dużo mąki, to możemy dodać jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany.

4. Uformowane w kulę ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Zobacz wideo Znacie ten przepis?

5. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę cynamonu i dokładnie mieszamy.

6. Po upływie określonego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i starannie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 24/24 cm.

7. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

8. Na ciasto kładziemy równomiernie jabłka - powinny być lekko odciśnięte z ewentualnego soku.

9. Robimy kruszonkę: mąkę łączymy z cukrem i mieszamy. Dodajemy schłodzone i pokrojone na kawałki masło. Palcami mieszamy i rozcieramy składniki aż powstaną niewielkie grudki ciasta.

10. Jabłka posypujemy kruszonką.

11. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (środkowy poziom, grzałka góra - dół) i pieczemy przez około godzinę.

12. Po upieczeniu szarlotkę z kruszonką wyjmujemy z piekarnika. Możemy podać ją z lodami lub bitą śmietaną.

Przepis na szarlotkę z kruszonką i bezą

Znacie przepis na szarlotkę z kruszonką i bezą? Jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować takiego wypieku, koniecznie sprawdźcie poniższy przepis. Kontrast między soczystymi jabłkami, delikatną bezą i kruchą warstwą ciasta to połączenie, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 5 żółtek średniej wielkości jaj
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 250 g zimnego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego (8 g)

Składniki na bezę:

  • 5 białek jaj
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek (antonówka, szara reneta, papierówka, ligol)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodajemy łyżeczkę cynamonu oraz cukier (według uznania, w zależności od kwasowości użytych jabłek). Jabłka podduszamy na patelni przez kilkanaście minut.

2. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz sól mieszamy ze sobą w odpowiednio dużej misce.

3. Do sypkich składników dodajemy zimne masło (starte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone w niewielkie kawałki).

4. Zagniatamy kruche ciasto i formujemy je w kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.

5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

6. 3/4 ciasta wykładamy na tortownicę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

7. Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 15 minut.

8. Przygotowujemy bezę: białka posypujemy szczyptą soli i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodajemy drobny cukier i dalej miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec wlewamy łyżkę soku z cytryny, mieszamy i dodajemy opakowanie budyniu. Miksujemy do połączenia się składników.

9. Upieczony spód osypujemy delikatnie bułką tartą, wykładamy masę jabłkową, a następnie pianę z białek.

10. Ciasto posypujemy pozostałą, startą częścią ciasta i wstawiamy do piekarnika na około godzinę (180 stopni Celsjusza, grzałka góra - dół).

11. Upieczone ciasto wyjmujemy w piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Wierzch możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Kruszonka: przepis na doskonały dodatek do wypieków

Podstawowy przepis na kruszonkę jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać ze sobą w odpowiednich proporcjach 3 składniki: mąkę, cukier oraz zimne masło. Dodatkowo, możemy dosypać nieco startej skórki z pomarańczy lub cytryny, cynamon, kakao, cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej. Kruszonka doskonale nadaje się nie tylko do szarlotki. Będzie to również pyszny dodatek do ciastek, drożdżówek lub serników. Do zrobienia kruszonki możemy użyć mąki pszennej dowolnego typu, krupczatki, mąki kokosowej, a w wersji fit nawet płatków owsianych.

Podstawowy przepis na kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru (biały, trzcinowy)
  • 200 g mąki

Kruszonka - jak zrobić?

Wykonanie kruszonki jest proste, szybkie i nie wymaga użycia miksera. Do odpowiedniego naczynia wsypujemy cukier oraz mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy schłodzone i pokrojone na kawałki masło. Rękoma rozcieramy składniki, aż do połączenia się ich w grudki. Kruszonką posypujemy nasze ciasto i pieczemy.

Zobacz też: Ciasto kruche słodkie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.