Strucla z serem - przepis na pyszne domowe ciasto na każdą okazję

Strucla z serem to jedno z najprostszych i najpopularniejszych ciast, jakie od wielu lat przyrządza się w polskich kuchniach. Można je podać zarówno na przyjęciu, jak i zjeść na podwieczorek z dodatkiem domowych konfitur lub szklanką mleka. Strucla serowa - jak ją upiec?

Strucla z serem i kruszonką to klasyk. By ją przygotować, wcale nie trzeba mieć dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy wiedzieć, jak przyrządzać ciasto drożdżowe i mieć trochę cierpliwości. Efekt jest doskonały – puszyste ciasto, słodki twaróg, chrupiąca kruszonka… Domowa strucla drożdżowa z serem to zdecydowanie lepszy pomysł niż ta z supermarketu. Sprawdźcie, jak ją przygotować!

Strucla z serem – przepis

Składniki (na 1 keksówkę):

  • Na ciasto drożdżowe:
  • ok. 200 g mąki (1 i 1/2 szklanki),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 70 g masła,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • odrobina soli

Na ser:

  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki cukru lub 1/2 opakowania cukru wanilinowego

Na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Strucla z serem – jak zrobić?

Przygotuj zaczyn na ciasto drożdżowe: do miseczki pokrusz drożdże, wsyp łyżkę mąki, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i zalej ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Wszystko wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Przygotuj ciasto drożdżowe: Masło rozpuść i przestudź. Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp cukier zwykły i wanilinowy. Suche składniki wymieszaj. Potem wlej roztopione masło, a także wbij jedno jajko i dodaj zaczyn. Wszystko połącz razem dłonią i zagniataj przez kilka minut. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Przygotuj nadzienie serowe: Twaróg z żółtkiem i cukrem wymieszaj widelcem w głębokim talerzu.

Przygotuj kruszonkę: Zimne masło razem z cukrem i mąką posiekaj nożem w taki sposób, by składniki się połączyły i aby powstały grudki.

Przygotuj struclę serową: Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je po raz drugi i rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Na cieście rozłóż przygotowaną masę serową i całość zroluj. Przełóż do keksówki, a ciasto po wierzchu posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w 180 stopni Celsjusza.

Sprawdź również nasz przepis na drożdżówki z serem - pyszne zawijasy:

Zobacz wideo

Strucla drożdżowa z serem i kruszonką – jak podawać?

Strucla z serem najlepiej smakuje podawana niedługo po przestudzeniu – ciasto drożdżowe na drugi dzień traci sporo walorów smakowych. Będzie idealna ze szklanką mleka, kakao czy kawy. Pewnych modyfikacji można dokonać również w samym przepisie – na przykład dodać rodzynki do masy serowej. Niektórzy uważają, że strucla z serem i rodzynkami to katastrofa, ale inni nie wyobrażają sobie innej wersji! Zdecyduj wedle własnego uznania. Do sera można dodać także skórkę z cytrusów lub ulubiony aromat. Zamiast kruszonki dobra będzie także kandyzowana skórka z pomarańczy.

Ciasto można podać także w innej formie – zrobić warkocz drożdżowy z serem. Jak go zrobić? Składniki i przygotowanie samego ciasta i nadzienia są takie same, jak w wypadku strucli. Gdy jednak rozwałkowujemy ciasto, należy zrobić wysoki prostokąt o dość wąskiej podstawie. Na sam środek wykładamy nadzienie serowe, a boki nacinamy ukośnie co około 2 cm. Potem przykrywamy nimi nadzienie, tworząc wzór warkocza. Warkocz drożdżowy z serem posypujemy kruszonką i pieczemy tak samo jak struclę.

Więcej o:

Komentarze (0)

Strucla z serem - przepis na pyszne domowe ciasto na każdą okazję

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).