Strucla z serem - przepis na pyszne domowe ciasto na każdą okazję
Strucla z serem i kruszonką to klasyk. By ją przygotować, wcale nie trzeba mieć dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy wiedzieć, jak przyrządzać ciasto drożdżowe i mieć trochę cierpliwości. Efekt jest doskonały – puszyste ciasto, słodki twaróg, chrupiąca kruszonka… Domowa strucla drożdżowa z serem to zdecydowanie lepszy pomysł niż ta z supermarketu. Sprawdźcie, jak ją przygotować!
Strucla z serem – przepis
Składniki (na 1 keksówkę):
- Na ciasto drożdżowe:
- ok. 200 g mąki (1 i 1/2 szklanki),
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 70 g masła,
- 1/4 szklanki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 20 g świeżych drożdży,
- odrobina soli
Na ser:
- 200 g twarogu półtłustego,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki cukru lub 1/2 opakowania cukru wanilinowego
Na kruszonkę:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki zimnego masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Strucla z serem – jak zrobić?
Przygotuj zaczyn na ciasto drożdżowe: do miseczki pokrusz drożdże, wsyp łyżkę mąki, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i zalej ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Wszystko wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Przygotuj ciasto drożdżowe: Masło rozpuść i przestudź. Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp cukier zwykły i wanilinowy. Suche składniki wymieszaj. Potem wlej roztopione masło, a także wbij jedno jajko i dodaj zaczyn. Wszystko połącz razem dłonią i zagniataj przez kilka minut. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Przygotuj nadzienie serowe: Twaróg z żółtkiem i cukrem wymieszaj widelcem w głębokim talerzu.
Przygotuj kruszonkę: Zimne masło razem z cukrem i mąką posiekaj nożem w taki sposób, by składniki się połączyły i aby powstały grudki.
Przygotuj struclę serową: Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je po raz drugi i rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Na cieście rozłóż przygotowaną masę serową i całość zroluj. Przełóż do keksówki, a ciasto po wierzchu posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w 180 stopni Celsjusza.
Sprawdź również nasz przepis na drożdżówki z serem - pyszne zawijasy:
Strucla drożdżowa z serem i kruszonką – jak podawać?
Strucla z serem najlepiej smakuje podawana niedługo po przestudzeniu – ciasto drożdżowe na drugi dzień traci sporo walorów smakowych. Będzie idealna ze szklanką mleka, kakao czy kawy. Pewnych modyfikacji można dokonać również w samym przepisie – na przykład dodać rodzynki do masy serowej. Niektórzy uważają, że strucla z serem i rodzynkami to katastrofa, ale inni nie wyobrażają sobie innej wersji! Zdecyduj wedle własnego uznania. Do sera można dodać także skórkę z cytrusów lub ulubiony aromat. Zamiast kruszonki dobra będzie także kandyzowana skórka z pomarańczy.
Ciasto można podać także w innej formie – zrobić warkocz drożdżowy z serem. Jak go zrobić? Składniki i przygotowanie samego ciasta i nadzienia są takie same, jak w wypadku strucli. Gdy jednak rozwałkowujemy ciasto, należy zrobić wysoki prostokąt o dość wąskiej podstawie. Na sam środek wykładamy nadzienie serowe, a boki nacinamy ukośnie co około 2 cm. Potem przykrywamy nimi nadzienie, tworząc wzór warkocza. Warkocz drożdżowy z serem posypujemy kruszonką i pieczemy tak samo jak struclę.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku