Strucla z serem - przepis na pyszne domowe ciasto na każdą okazję

Strucla z serem to jedno z najprostszych i najpopularniejszych ciast, jakie od wielu lat przyrządza się w polskich kuchniach. Można je podać zarówno na przyjęciu, jak i zjeść na podwieczorek z dodatkiem domowych konfitur lub szklanką mleka. Strucla serowa - jak ją upiec?

Strucla z serem i kruszonką to klasyk. By ją przygotować, wcale nie trzeba mieć dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy wiedzieć, jak przyrządzać ciasto drożdżowe i mieć trochę cierpliwości. Efekt jest doskonały – puszyste ciasto, słodki twaróg, chrupiąca kruszonka… Domowa strucla drożdżowa z serem to zdecydowanie lepszy pomysł niż ta z supermarketu. Sprawdźcie, jak ją przygotować!

Strucla z serem – przepis

Składniki (na 1 keksówkę):

  • Na ciasto drożdżowe:
  • ok. 200 g mąki (1 i 1/2 szklanki),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 70 g masła,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • odrobina soli

Na ser:

  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki cukru lub 1/2 opakowania cukru wanilinowego

Na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Strucla z serem – jak zrobić?

Przygotuj zaczyn na ciasto drożdżowe: do miseczki pokrusz drożdże, wsyp łyżkę mąki, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i zalej ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Wszystko wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Przygotuj ciasto drożdżowe: Masło rozpuść i przestudź. Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp cukier zwykły i wanilinowy. Suche składniki wymieszaj. Potem wlej roztopione masło, a także wbij jedno jajko i dodaj zaczyn. Wszystko połącz razem dłonią i zagniataj przez kilka minut. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Przygotuj nadzienie serowe: Twaróg z żółtkiem i cukrem wymieszaj widelcem w głębokim talerzu.

Przygotuj kruszonkę: Zimne masło razem z cukrem i mąką posiekaj nożem w taki sposób, by składniki się połączyły i aby powstały grudki.

Przygotuj struclę serową: Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je po raz drugi i rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Na cieście rozłóż przygotowaną masę serową i całość zroluj. Przełóż do keksówki, a ciasto po wierzchu posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w 180 stopni Celsjusza.

Sprawdź również nasz przepis na drożdżówki z serem - pyszne zawijasy:

Zobacz wideo

Strucla drożdżowa z serem i kruszonką – jak podawać?

Strucla z serem najlepiej smakuje podawana niedługo po przestudzeniu – ciasto drożdżowe na drugi dzień traci sporo walorów smakowych. Będzie idealna ze szklanką mleka, kakao czy kawy. Pewnych modyfikacji można dokonać również w samym przepisie – na przykład dodać rodzynki do masy serowej. Niektórzy uważają, że strucla z serem i rodzynkami to katastrofa, ale inni nie wyobrażają sobie innej wersji! Zdecyduj wedle własnego uznania. Do sera można dodać także skórkę z cytrusów lub ulubiony aromat. Zamiast kruszonki dobra będzie także kandyzowana skórka z pomarańczy.

Ciasto można podać także w innej formie – zrobić warkocz drożdżowy z serem. Jak go zrobić? Składniki i przygotowanie samego ciasta i nadzienia są takie same, jak w wypadku strucli. Gdy jednak rozwałkowujemy ciasto, należy zrobić wysoki prostokąt o dość wąskiej podstawie. Na sam środek wykładamy nadzienie serowe, a boki nacinamy ukośnie co około 2 cm. Potem przykrywamy nimi nadzienie, tworząc wzór warkocza. Warkocz drożdżowy z serem posypujemy kruszonką i pieczemy tak samo jak struclę.

Więcej o: