• Link został skopiowany

Lista: ciasta i desery z PRL-u. Smaki dzieciństwa w słodkiej odsłonie

Jakie ciasta i desery z PRL-u są znane i lubiane? Wuzetka, karpatka, a może namiastka czekolady z Pewexu, czyli blok czekoladowy? Wszystkie te desery z PRL są wspomnieniem smaków dzieciństwa. W tamtym okresie w sklepach brakowało wszystkiego, a mimo wszystko na niedzielnym stole zawsze gościły doskonałe wypieki. Ciasta z PRL są doskonałe w swej prostocie. Przedstawiamy listę słodkości z dawnych lat.
Blok czekoladowy
zdjęcie ilustracyjne; fot. Felix Furo / shutterstock.com

Ciasta i desery z PRL-u. Lista

Czasy PRL-u nie były okresem obfitującym w dostępne produkty, także spożywcze. Jednak mimo to, nasze mamy i babcie były w stanie wyczarować pyszne ciasta i potrawy, których smaki pamiętamy do dziś. Te ciasta są teraz hitem rodzinnych spotkań. Chętnie do nich wracamy, ponieważ zachwycają swoja prostotą i smakują wyśmienicie.

Ciasto kryształek 

Wyjątkowo piękne ciasto na domowym biszkopcie z masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. Jednak najważniejszą rolę odgrywają tu różnokolorowe galaretki w masie śmietanowej, które dają efekt mieniących się kryształków.

Fale Dunaju

Deser składa się ucieranego ciasta oraz masy budyniowej - najlepiej z domowego budyniu jak za starych, dobrych czasów. Wszystko to zalane domową polewą czekoladową. 

Metrowiec

Do wykonanie tego ciasta potrzebujemy takich samych składników jak w przypadku fal Dunaju. Samo ciasto jest bowiem podobne - również dzielone na jasne i ciemne. Różnica polega na kremie oraz przekładaniu warstw.

Zobacz wideo Zobacz też:

Blok czekoladowy

Desery z PRL bazowały na pomysłowości. Blok czekoladowy zastępował tradycyjną czekoladę, gdy nie było jej w sklepach. Jeśli chcemy przypomnieć sobie te smaki, koniecznie zaopatrzmy się w mleko w proszku i bakalie.

Karpatka

Karpatka to tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta (tzw. parzonego) przełożonego kremem budyniowym. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Murzynek

Banalnie proste czekoladowe ciasto. Murzynek jest jednym z deserów, które najczęściej pojawia się wśród słodkości w prawie każdym domu. Najważniejsze w przygotowywaniu murzynka jest dobrej jakości kakao oraz świeże jajka i dobrze przesiana mąka. Choć dziś odchodzi się od tradycyjnej nazwy tego ciasta, to przepis nadal cieszy się popularnością.

Ciastka orzeszki

Deser, który doskonale sprawdza się zarówno podczas świąt, jak i innych spotkań towarzyskich. Kruche ciastka z masą na bazie mleka w proszku są przygotowywane w specjalnych formach, które przypominają zamykaną patelnię. W jej wnętrzu odlane są rozmaite kształty, dzięki którym kruche ciasto po wypieczeniu przybiera rozmaite formy - szyszek, grzybków, muszelek oraz orzeszków. Wnętrze tak przygotowanych skorupek z ciasta kruchego jest wypełniane kremem, którego smaku nie da się zapomnieć. 

Ciastka ziemniaczki

Ciastka o intrygującej nazwie są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają pieczenia. Deser ten składa się herbatników, masy czekoladowej, bakalii. Słodką masę formuje się w kształt kulek, a na koniec  obtacza się w wiórkach kokosowych. 

Makowiec japoński  

Makowiec ten jest soczysty i niewiarygodnie wilgotny za sprawą dodatku jabłek. Makowiec japoński bez wątpienia posmakuje wszystkim tym, którzy lubią słodkie wypieki z dodatkiem maku. 

Wuzetka

Kultowe ciasta z PRL-u. Klasycznej Wuzetki nie może zabraknąć w tym zestawieniu. Dziś wciąż smakuje tak dobrze jak przed laty i ma wierne grono fanów. Wuzetka to ciemne ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i polewą czekoladową.

Ciasto pijak

Ciasto dla dorosłych - mocno alkoholizowane. Jeśli też kiedyś chcieliście zjeść kawałek tego ciasta, a dorośli nie mieli zamiaru się nim dzielić, to teraz przyszła pora na degustację. Sami możecie upiec ten przysmak.

Zobacz też:

Więcej o:

Komentarze (1)

Lista: ciasta i desery z PRL-u. Smaki dzieciństwa w słodkiej odsłonie

nukula4
3 lata temu
Blok jest super ale dlaczego ostatnio są tylko czekoladowe? To są dodatkowe kalorie a czekolada jest gorzka!
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).