Lista: ciasta i desery z PRL-u. Smaki dzieciństwa w słodkiej odsłonie

Jakie ciasta i desery z PRL-u są znane i lubiane? Wuzetka, karpatka, a może namiastka czekolady z Pewexu, czyli blok czekoladowy? Wszystkie te desery z PRL są wspomnieniem smaków dzieciństwa. W tamtym okresie w sklepach brakowało wszystkiego, a mimo wszystko na niedzielnym stole zawsze gościły doskonałe wypieki. Ciasta z PRL są doskonałe w swej prostocie. Przedstawiamy listę słodkości z dawnych lat.

Ciasta i desery z PRL-u. Lista

Czasy PRL-u nie były okresem obfitującym w dostępne produkty, także spożywcze. Jednak mimo to, nasze mamy i babcie były w stanie wyczarować pyszne ciasta i potrawy, których smaki pamiętamy do dziś. Te ciasta są teraz hitem rodzinnych spotkań. Chętnie do nich wracamy, ponieważ zachwycają swoja prostotą i smakują wyśmienicie.

Ciasto kryształek 

Wyjątkowo piękne ciasto na domowym biszkopcie z masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. Jednak najważniejszą rolę odgrywają tu różnokolorowe galaretki w masie śmietanowej, które dają efekt mieniących się kryształków.

Fale Dunaju

Deser składa się ucieranego ciasta oraz masy budyniowej - najlepiej z domowego budyniu jak za starych, dobrych czasów. Wszystko to zalane domową polewą czekoladową

Metrowiec

Do wykonanie tego ciasta potrzebujemy takich samych składników jak w przypadku fal Dunaju. Samo ciasto jest bowiem podobne - również dzielone na jasne i ciemne. Różnica polega na kremie oraz przekładaniu warstw.

Zobacz wideo Zobacz też:

Blok czekoladowy

Desery z PRL bazowały na pomysłowości. Blok czekoladowy zastępował tradycyjną czekoladę, gdy nie było jej w sklepach. Jeśli chcemy przypomnieć sobie te smaki, koniecznie zaopatrzmy się w mleko w proszku i bakalie.

Karpatka

Karpatka to tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta (tzw. parzonego) przełożonego kremem budyniowym. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Murzynek

Banalnie proste czekoladowe ciasto. Murzynek jest jednym z deserów, które najczęściej pojawia się wśród słodkości w prawie każdym domu. Najważniejsze w przygotowywaniu murzynka jest dobrej jakości kakao oraz świeże jajka i dobrze przesiana mąka. Choć dziś odchodzi się od tradycyjnej nazwy tego ciasta, to przepis nadal cieszy się popularnością.

Ciastka orzeszki

Deser, który doskonale sprawdza się zarówno podczas świąt, jak i innych spotkań towarzyskich. Kruche ciastka z masą na bazie mleka w proszku są przygotowywane w specjalnych formach, które przypominają zamykaną patelnię. W jej wnętrzu odlane są rozmaite kształty, dzięki którym kruche ciasto po wypieczeniu przybiera rozmaite formy - szyszek, grzybków, muszelek oraz orzeszków. Wnętrze tak przygotowanych skorupek z ciasta kruchego jest wypełniane kremem, którego smaku nie da się zapomnieć. 

Ciastka ziemniaczki

Ciastka o intrygującej nazwie są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają pieczenia. Deser ten składa się herbatników, masy czekoladowej, bakalii. Słodką masę formuje się w kształt kulek, a na koniec  obtacza się w wiórkach kokosowych. 

Makowiec japoński  

Makowiec ten jest soczysty i niewiarygodnie wilgotny za sprawą dodatku jabłek. Makowiec japoński bez wątpienia posmakuje wszystkim tym, którzy lubią słodkie wypieki z dodatkiem maku. 

Wuzetka

Kultowe ciasta z PRL-u. Klasycznej Wuzetki nie może zabraknąć w tym zestawieniu. Dziś wciąż smakuje tak dobrze jak przed laty i ma wierne grono fanów. Wuzetka to ciemne ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i polewą czekoladową.

Ciasto pijak

Ciasto dla dorosłych - mocno alkoholizowane. Jeśli też kiedyś chcieliście zjeść kawałek tego ciasta, a dorośli nie mieli zamiaru się nim dzielić, to teraz przyszła pora na degustację. Sami możecie upiec ten przysmak.

Zobacz też:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.