Makowiec japoński: jak zrobić słynne ciasto z czasów PRL-u? Podajemy dwa przepisy

Makowiec japoński to bardzo smaczne ciasto, które bez wątpienia posmakuje wszystkim lubiącym słodkie wypieki z dodatkiem maku. Jak się je przygotowuje? Czy - jak sugeruje nazwa - ma coś wspólnego z Japonią? Sprawdźcie nasz przepis na pyszny placek japoński. Zapraszamy!

Ciasto japońskie z makiem znane jako makowiec japoński lub japońska szarlotka z makiem to wypiek, który w polskich książkach kulinarnych pojawił się już w okresie PRL-u. Dlaczego się tak nazywa? Na to pytanie trudno odpowiedzieć. Nic nie wskazuje na to, aby miał jakieś powiązania z Japonią – wśród tamtejszych cukierników przepis jest raczej nieznany. Nie używa się do niego również żadnych składników pochodzących z tego kraju. Nie zmienia to jednak faktu, że makowiec japoński jest bardzo smaczny! Jeśli masz ochotę na inne ciasto niż tradycyjna strucla, przygotuj makowiec japoński (z gotowej masy makowej zrobisz go właściwie bez wysiłku!) i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.

Makowiec japoński to ciasto niewiarygodnie wilgotne i cudownie słodkie. Jego sekretem jest dodatek dużej ilości jabłek oraz bakalii, a także… brak mąki! Jak zrobić placek japoński? Wszystko wyjaśniamy poniżej.

Przepis na makowiec japoński z makiem z puszki

Składniki:

  • 1 puszka gotowej masy makowej (ok. 800 g),
  • 7 jajek,
  • 7 soczystych jabłek,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g migdałów,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g suchej kaszy manny,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Makowiec japoński - sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy, migdały i suszone morele posiekaj. Do masy makowej wmieszaj żółtka, kaszę mannę, olej rzepakowy oraz proszek do pieczenia. Następnie porcjami dodawaj ubite białka, a na koniec starte jabłka i pokrojone bakalie. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia bądź nasmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Wylej ciasto do formy i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez około godzinę. Po upieczeniu ciasto możesz polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Lubisz ciasta z makiem? Koniecznie przygotuj także nasz makowiec bez pieczenia. Bułka z masłem!

Jak zrobić ciasto japońskie, używając suchego maku?

Makowiec japoński można także zrobić bez użycia masy makowej z puszki. Zamiast niej będziesz potrzebować:

  • 500 g suchego maku,
  • 400 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • mleko do sparzenia maku

Oraz:

  • 7 jajek,
  • 7 soczystych jabłek,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g migdałów,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g suchej kaszy manny

Jak przygotować mak do ciasta? Jak upiec makowiec japoński?

Mleko zagotuj i zalej nim surowy mak. Przykryj naczynie i zostaw na całą noc, aby się namoczył. Następnego dnia odcedź go na gęstym sicie i zmiel w maszynce do mielenia mięsa trzy razy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i powoli wmieszaj do niej żółtka, cukier oraz masło. Następnie dodaj proszek do pieczenia, zmielony mak, kaszę mannę oraz starte jabłka i pokrojone bakalie. Wszystko wymieszaj i ciasto wylej do dużej formy. Piecz przez około godzinę w temperaturze 180*C.

Więcej o: