Ciasto z rabarbarem to klasyka wiosennych i letnich deserów i nie ma co do tego wątpliwości. I chociaż przepisów na ciasta z rabarbarem jest sporo, to próżno szukać łatwiejszego niż ten, który zaraz wam przedstawimy. Ciasto ucierane jest łatwe, szybkie i jeśli nie masz miksera, nic nie szkodzi - poradzisz sobie bez niego. Co jest ważne? Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a masło powinno być miękkie. Przygotuj też tłuczek do ucierania, trzepaczkę do białek i do dzieła.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną tartę z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem. Po prostu utrzyj składniki i włóż do piekarnika
Składniki:
- 200 g miękkiego masła,
- 2 pełne szklanki mąki pszennej (typ 500 będzie idealny),
- 4 średnie jajka (powinny być w temperaturze pokojowej),
- ok. 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- kilka łodyg rabarbaru,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder do posypania.
Ciasto ucierane z rabarbarem - sposób wykonania:
- Łodygi rabarbaru oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie włóż do miski, dodaj łyżkę cukru waniliowego i cynamon. Całość dokładnie natrzyj i odstaw. W tym czasie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Ubiją się szybciej, jeśli dodasz szczyptę soli.
- Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier i resztę cukru waniliowego. Tłuczkiem z kulką utrzyj całość na białą, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
- Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie łyżka po łyżce dodawaj ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając, by nie uszkodzić jej struktury.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Przełóż na nią ciasto, a na wierzchu połóż kawałki rabarbaru.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 40-50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem.
To ciasto jest wilgotne, puszyste i w punkt słodkie, idealne do popołudniowej kawki popijanej na balkonie lub werandzie. To przepis uproszczony, jednak jeśli np. bolą cię ręce lub chcesz przyśpieszyć wykonanie ciasta, zamiast pałki możesz posłużyć się mikserem. Pamiętaj jednak, by miksować na niewielkich obrotach i tylko do momentu, aż składniki się połączą. W przeciwnym razie może ci wyjść zakalec.